MIELONE KOTLETY Z INDYKA

Kłaniam się nisko po same … kotlecisko. W tym pięknym dniu jakim jest piątek, chciałbym podzielić się z Wami szybkim przepisem na pyszny obiad. Wiadomo nie od dziś, że piątek to weekendu początek, więc nie ma co tracić czasu na gotowanie. Lepiej przygotować się na dobry melanż. Zatem, idealnym wariantem na piątkowy obiad będą mielone kotlety z indyka.

Kotlety z indyka przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy zmielić pierś, albo pójść na skróty i kupić już zmielone mięso. Następnie dodać cebulę, jajko i bułkę tartą. Uformować i wrzucić na patelnię. Całość zajmie Wam jakieś 20 minut. Pożywny posiłek sprawi, że wystarczy Wam sił na balety do samego rana.

Miłego piąteczku 🙂

Składniki:

500 g mięsa z indyka (np. pierś lub udziec)

1 cebula

1 jajko

bułka tarta

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczka papryki słodkiej

sól

pieprz

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Zmielić.

  2. Posiekać w drobną kostkę cebulę. Zeszklić na złoty kolor.

  3. Dodać do mięsa jajko, cebulę, czosnek, bułkę tartą oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Uformować kotleciki.

  4. Obtoczyć w bułce tartej.

  5. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i buraczkami.

1-IMG_0943 1-IMG_0950 1-IMG_0952 1-IMG_0958

Dodaj komentarz