Kłaniam się nisko. Pierwsza część urlopu już za mną. Baterie naładowane na 75%. Włoski Triest zainspirował mnie do tworzenia kolejnych potraw na blogu, ale o tym dowiecie się już we wrześniu. Kilka dni na przepakowanie walizek i jadę na terapię „jodową” do Kołobrzegu. W międzyczasie trzeba było coś wrzucić na przysłowiowy „ruszt”, żeby nie paść na pysk z głodu. Szczerze mówiąc, trochę brakowało mi wyszukiwanie smaków, których nie wrzucałem jeszcze na bloga.
Przez kila dni przesiąknąłem kuchnią śródziemnomorską, więc dzisiejsze danie też będzie w tym klimacie. Przyszła mi ochota na grecką pite. Greckie pieczywo, oczywiście wyszło spod mojej ręki. Pitę wypełniłem grillowanym kurczakiem, grillowanym serem halloumi, oraz orzeźwiającymi tzatzykami. Dodatkowo dodałem jeszcze pomidora, i rukolę. Całość zniszczyła system. Oczywiście, poprosiłem o dokładkę!
Pitę zrobicie w niecałe dwie godziny, a w smaku niszczy gotowe podróbki z mnóstwem chemii. Wystarczy mąką, woda i drożdże i kilka kropel dobrej jakości oliwy z oliwek, oraz trochę zapału w wyrabianiu ciasta. Tyle. Prawda, że niewiele potrzeba do greckiego szczęścia?
Dzięki za uwagę. Trzymajcie się ciepło.
Piona !
Składniki:
Pita
- 500 g mąki pszennej
- 10 g suchych drożdży
- 250 ml letniej wody
- szczypta soli
- 200 g piersi kurczaka
- ser halloumi
- tzatzyki
- rukola
- pomidor żółty
- pomidor malinowy
marynata
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki bazylii
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta cukru trzcinowego
- sól
- pieprz
Proces twórczy:
- Przygotować greckie pity. Przesiać mąką. Wsypać drożdże i sól. Wymieszać.
- Dolać wodę. Wyrabiać ciasto przez 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Umyć i osuszyć pierś kurczaka. Przygotować marynatę. Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Natrzeć kurczaka. Odstawić do lodówki na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części, uformować kulki. Rozgnieść na stolnicy i lekko rozwałkować. Przykryć pity ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzać patelnię grillową do czerwoności, usmażyć pierś i ser halloumi. Pokroić ma kawałki.
- Rozgrzać piekarnik na 210 stopni Celsjusz, na blaszce położyć pity. Piec 7-9 minut.
- Pity rozciąć nożem. Nałożyć dodatki → tzatzyki → rukola → halloumi → kurczak → pomidor → tzatzyki.