JAJKO ZAPIEKANE NA SZPINAKU

1-IMG_2130

4:44 taką godzinę wskazywał budzik, kiedy zagrał klasyk składu hip-hopowego Płomień 81 – „Kiedy słońce wstaje”. Biłem się jeszcze chwilę z myślami, czy wato wstawać na poranny trening przed pracą. Zwyciężył zdrowy rozsądek – wstałem. Z zamkniętymi oczami doczłapałem się do kuchni. Wychyliłem szklankę wody mineralnej z cytryną i po omacku wyciągnąłem składniki na śniadanie. Na blacie kuchennym wylądował szpinak, jajka, cebula, pomidorki, pieczarki oraz pieczywo.

Żeby nie było zbyty pięknie, to dzień wcześniej zaplanowałem JAJO NA SZPINAKU. Ponoć śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który da solidnego kopa na cały dzień. Sprawdzę, czy to fakt czy mit. Jajo na szpinaku to pewnego typu zapiekanka warzywno – serowo – jajeczna. W naczyniu żaroodpornym zapiekam wszystkie składniki. Na samo dno kładę pieczywo, następnie duszę pieczarki na łyżce masła, dorzucam cebulę, później szpinak i czosnek. Duszę. Powstałą zdrową papkę, kładę na pieczywie. Posypuję cheddar-em. Wbijam jajo i dorzucam pomidorki. Przyprawiam solą i pieprzem. Wkładam do pieca. W międzyczasie wypijam czarną jak noc – kawę.

Jajo na szpinaku to śniadanie mistrzów jak nic. Weszło pięknie. Niby nic szczególnego się nie pojawiło, a podniebienie z rana oszalało. Szpinak aromatyczny – klasyka z czosnkiem nigdy nie zawodzi. Idealne połączenie. Cheddar pięknie wszystko połączył. Rozpływające żółtko pięknie zwieńczyło, smaczne śniadanie. Polecam.

Trening zrobiony. Teraz czas na pracę.

Piona !

Składniki:

  • 1-2 jajka kurze
  • 200 g szpinaku baby
  • 100 g pieczarek
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g sera cheddar
  • pomidorki koktajlowe
  • chleb orkiszowy
  • 2 łyżki masła
  • sól morska
  • pieprz czarny

Proces twórczy:

  1. Rozpuścić na patelni łyżkę masła. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki. Podusić.

  2. Dodać do pieczarek cebulę pokrojoną w pióra. Smażyć 2-3 minuty.

  3. Dorzucić czosnek i szpinak. Wszystko posolić solą morską. Dusić, aż liście szpinaku się pozwijają.

  4. Posmarować masłem naczynie żaroodporne. Na samo dno położyć pieczywo.

  5. Położyć na pieczywie zawartość z patelni. Posypać serem.

  6. Wbić jajko/jajka. Dorzucić pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.

  7. Posolić i popieprzyć.

  8. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 15 minut, aż jajko się zetnie.

1-IMG_2137 1-IMG_2133 1-IMG_2130

 

Dodaj komentarz