Choć nie jestem Ślązakiem to nie wyobrażam sobie życia bez rolady, klusek śląskich czy czerwonej kapusty. Pewnie zaraz dostanie mi się po głowie od kolegów z drugiej strony Brynicy, że nie godom. Dla was to rolada ślońsko, gumiklyjzy oraz kapusta modra. Faktem jest, że nie ważne jak to się nazywa, ważne, że cholernie pyszne! Harmonia trzech smaków zwala z nóg od pierwszego kęsa. Krucha wołowina otulona ciemnym sosem strzela w pysk niczym Mike Tyson. Ledwo wstajesz na nogi, a tu wędruje kolejne uderzenie od klusek z dziurką. Teraz trzymają Cię liny, a tu na horyzoncie pojawia się prawy sierp od modrej kapusty. Nokaut kubków smakowych. Oto w taki sposób stałem się kulinarnym masochistą. Ja gorol co niedzielę pragnę ślońskiego obiadu.
Składniki:
Mięso wołowe na rolady (4szt.)
bulion warzywny 1l
bekon
3 ogórki kiszone
cebula
czosnek
musztarda
czerwona kapusta – 1/4 główki
jabłko
cytryna
cukier
1 kg ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 żółtko
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Proces twórczy:
1. Zaczynamy od przygotowania rolad. Mięso dokładnie rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Następnie do środka dajemy pół łyżeczki musztardy, plasterek boczku, piórka cebuli, podłużny plasterek ogórka kiszonego oraz mały kawałeczek czosnku. Zawijamy i wiążemy nitką, aby rolada nie rozwinęła się podczas pieczenia;
2. Rozgrzewamy patelnię. Kładziemy rolady i smażymy z każdej strony po 2 minuty. Dobrze byłoby, aby nasze roladki trochę się przypiekły. Taki zabieg w późniejszym czasie dam nam efekt ciemnego sosu;
3. Dorzucamy piórka cebuli i smażymy kolejne 2-3 minuty;
4. Dolewamy bulion warzywny, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przykrywamy i dusimy rolady ok. 3 godzin;
5. Gdy już rolady są miękkie dodajemy łyżkę masła do sosu (możemy również zagęścić sos mąką – kto jak woli);
6. KLUSKI ŚLĄSKIE. Gotujemy ziemniaki. Studzimy. Gdy już ostygną przeciskamy przez praskę. Uzyskaną masę ziemniaczaną wkładamy do miski. W misce dzielimy ją na 4 części. 1/4 masy wyciągamy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną w puste miejsce;
7. Dodajemy żółtko i wyrabiamy ciasto;
8. Formujemy kulki, a następnie robimy wgłębienie;
9. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy kluski śląskie;
10. Od wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 2 minuty;
11. KAPUSTA MODRA. Szatkujemy kapustę czerwoną. Poszatkowaną kapustę wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 5-7 minut. Odcedzamy kapustę, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, aby nie straciła swojego koloru. Trzemy jabłko na tarce (duże oczka), siekamy cebulę. Jabłko, cebulę dorzucamy do kapusty. Przyprawiamy solą, pieprzem, oraz dodajmy łyżeczkę cukru (wszystko do smaku). Dokładnie mieszamy.