FRYTKI BELGIJSKIE

1-IMG_1578

Witam. Dzisiaj u mnie leniwa niedziela, więc w kuchni też bez szaleństw. Ostatni dzień urlopu zamierzam spędzić na leżeniu do góry nogami i popijaniu „modżajto”. Samymi drinami człowiek niestety nie wyżyje. Trzeba coś przygotować na ząb. Coś szybkiego, dobrego i kalorycznego. Hmm… Frytki. Dobry pomysł i nie trzeba zbytnio się wysilać. Jeszcze jeden łyk złocistego rumu i idę do kuchni.

Po schłodzeniu przełyku i kilku wykonanych krokach w kierunku lodówki, wizja mrożonych ziemniaków, przemieniła się w bardziej zorganizowaną misję. W kilka chwil, koncepcja przemieniła się w odpicowaną wersję frytek. Wpadł mi pomysł na frytki belgijskie. Nigdy ich nie jadłem, ale gdzieś trafiła informacja do głowy w jaki sposób robią je foodtruck-owcy. Bez chwili zawahania przystąpiłem do działania.

Ziemniaki umyłem. Pokroiłem w grube kawałki. Wrzuciłem do garnka z wodą i brązowym cukrem. Podgotowałem 10 minut. Odsączyłem z wody i dałem im chwilę odpocząć. W międzyczasie siekłem kolejne modżajto. Rozgrzałem olej, aż zaczął skwierczeć. Wrzuciłem osuszone ziemniaki. Smażyłem ok. 5 minut do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Łyżką cedzakową odsączyłem frytasy i położyłem na papierze do pieczenia, aby trochę wyluzowały. Kolejny drin. Po 10 minutach olej zdążył znowu osiągnąć odpowiednią temperaturę. Wrzuciłem drugi raz frytasy. Tym razem smażyłem kilka minut do uzyskania rumianego koloru. Wyjąłem. Posypałem solą morską i tymiankiem. Do tego szybki sos curry. Wszamałem w moment.

Dzięki za uwagę. Idę dalej chill-ować.

Piona Przyjaciele :)

Składniki:

1 kg ziemniaków

1 l oleju rzepakowego

sól morska

tymianek

1 łyżka cukru brązowego

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć ziemniaki.

  2. Pokroić w grube kawałki. Wrzucić do wody z cukrem brązowym.

  3. Gotować 10 minut. Odsączyć i osuszyć ziemniaki.

  4. Rozgrzać olej. Wrzucić ziemniaki. Smażyć kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągnąć frytki i położyć na papierze papierowym. Zostawić na 10 minut.

  5. Ponownie wrzucić do rozgrzanego tłuszczu, Smażyć kilka minut, aż uzyskają złoty kolor. Odsączyć.

  6. Posypać frytki solą i tymiankiem. Podawać z dipem curry lub aioli.

1-IMG_1578 1-IMG_1581 1-IMG_1585 1-IMG_1587

Dodaj komentarz