MANGO LASSI

Witam Was gorąco w majowe popołudnie. Kolejny ciężki dzień w pracy za mną. Jak wiecie jestem przedstawicielem handlowym, a moja praca polega na przemieszczaniu się za pomocą samochodu, od jednego do drugiego klienta i sprzedaży znanych napoi. Za kółkiem spędzam średnio 5-6 godzin. Kierowcy dobrze wiedzą z czym się wiąże prowadzenie auta w upalne dni. Tym bardziej, gdzie odległości pomiędzy punktami docelowymi są niewielkie. Klimatyzacja nie jest w stanie osiągnąć odpowiedniej temperatury. W skrócie: w samochodzie jest piekarnik z funkcją termoobiegu. Po takim maratonie ledwo żyję. I jak tu żyć ?

Po pracy zawsze dobrze wchodzi zimny browar, zmrożone modżajto albo kawa mrożona. Takie napoje pomagają mi powstać na nogi. Od niedawna do tego zacnego grona dołączył napój pochodzący z bliskiego wschodu – Mango Lassi. Jest to napój na bazie dojrzałego mango z jogurtem. Dodatkowo dodaje się do niego miód i kardamon. Natomiast woda mineralna rozcieńcza napój.

Mango Lassi idealnie sprawdza się na upalne dni. Świetnie gasi pragnienie i orzeźwia. Jedna szklanka tego zacnego eliksiru daje niezłego kopa. Polecam dodać jeszcze odrobinę chili, to podkręci metabolizm.

Składniki (1 duży kufel):

1 dojrzałe mango

300-400 ml jogurtu greckiego

50-100 ml wody mineralnej

1 łyżeczka miodu

szczypta kardamonu

ew.

1 łyżeczka soku z limonki

1/2 chili (bez pestek)

Proces twórczy:

  1. Umyć i obrać mango. Odkroić miąższ od pestki. Włókna z miąższu usunąć.

  2. Gładki miąższ włożyć do blendera.

  3. Dodać jogurt, kardamon i miód. Miksować do uzyskania gładkiej masy.

  4. Dodać wodę mineralną jeśli jest napój za gęsty.

  5. Wrzucić do szklanki kilka kostek lodu i wypełnić koktajlem.

1-IMG_1618 1-IMG_1620 1-IMG_1623 1-IMG_1627 1-IMG_1629

Dodaj komentarz