DUSZONKI

20160625_155541

Jedna potrawa a tyle określeń . Możesz kojarzyć ją jako duszonki, pieczonki, pieczone, maścipulki itp. Dla mnie zawsze będą to duszonki – czyli smak z dzieciństwa, kiedy to każdy z domowników chciał mieć na talerzu przypalone z dna garnka resztki potrawy. Duszonki to nic innego jak prosta w wykonaniu potrawa jednogarnkowa w której znajdują się ziemniaki, kiełbasa, boczek, cebula buraki i inne warzywa. Wszystko wrzuca się do garnka i dusi się pod przykryciem kilkadziesiąt minut. Jeszcze jedno. Nie wyobrażam sobie maścipulek bez mleka lub maślanki. A Ty jak nazywasz to pyszne danie?

Składniki: (przepis na 4 porcje)

2 kg młodych ziemniaków
2 cebule białe
4 ząbki czosnku
200 g boczku wędzonego
200 g kiełbasy zwyczajnej
2 łyżki smalcu
liście laurowe
ziele angielskie mielone
pieprz czarny
sól

Proces twórczy:

1. Myjemy dokładnie młode ziemniaki, kroimy w talarki. Cebulę szatkujemy w piórka;
2. Kiełbasę kroimy w talarki, a boczek w cienkie paseczki;
3. Przygotowujemy kociołek bądź żeliwne naczynie;
4. Duszonki układamy warstwowo: na sam spód kładziemy liście kapusty, które mają zapobiec przypaleniu się naszych duszonek. Następnie kładziemy ziemniaki, boczek, kiełbasę, cebulę oraz smalec. Przyprawiamy i kładziemy kolejną warstwę. Ten proces powtarzamy do krawędzi naczynia. Na sam koniec kładziemy liście kapusty oraz folię aluminiową. Zamykamy przykrywką i wkładamy do ogniska.
5. Pieczemy 1,5 godziny;
6. Najlepiej smakuje z kefirem albo zsiadłym mlekiem.

20160625_142744 20160625_142813 20160625_154942

Dodaj komentarz