BURGER – WOŁOWY APACZ

Lecimy dalej z burgerami. Ostatnio moje kubki smakowe torpedował Amerykański Bawół, a dzisiaj powrócę ze wspomnieniem burgera z mostku wołowego. Parę tygodni temu dzieliłem się przepisem na długo pieczony mostek wołowy, który idealnie nadaje się jako danie główne oraz różne wariacje kanapkowe. Sporą część przepysznej wołowiny wszamałem z pieczonymi ziemniaczkami i colesławem, a „resztki” wykorzystałem do autorskiego burgerka.

Wołowy Apacz charakteryzuje się rozpływającym mięsem, którego tekstura z wierzchu jest chrupiąca, a w środku soczysta. Dzięki długiemu procesowi pieczenia w niskiej temperaturze mięso nie jest gumowate ani twarde. Odpowiednia marynata nadaje wyśmienity smak wołowinie. Dodatki w burgerze są skromne, w końcu Wołowy Apacz sam rozkłada na łopatki. Piklowana czerwona cebula, ser mimolette oraz pomidor malinowy dopełniają głębie smaku całej kompozycji. Z każdym kolejnym kęsem przenosimy się do kulinarnego raju. Niby zwykła kanapka, a dająca tyle radości i rumieńców na twarzy.

Pozdro Przyjaciele,

Samozwańczy Król Grilla 🙂

Składniki:

1-1,5 kg boczku

1 łyżeczka soli morskiej

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

1/2 łyżeczki chili

2 łyżeczki majeranku

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju rzepakowego

dodatki

bułka maślana

domowy majonez

piklowana cebula czerwona

pomidor malinowy

ser mimolette

Proces twórczy:

  1. Mięso umyć i osuszyć. Odkroić skórę i nadmiar tłuszczu.

  2. Przygotować mieszankę przypraw. W moździerzu rozgnieść suche przyprawy z olejem.

  3. Natrzeć boczek marynatą z obydwu stron. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce.

  4. Zawinąć boczek w rulon. Dobrze związać sznurkiem / nitką.

  5. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza. Piec 5 godzin. Co godzinę obracać i polewać stopionym tłuszczem, aby mięso się nie spiekło. Ostatnie pięć minut pieczenia włączyć opcję górnego termoobiegu. Pokroić w plastry.

  6. Poszatkować cebulę czerwoną. Zalać octem ryżowym, dodać pół łyżeczki cukru. Odstawić na 30 minut.
  7. Podpiec bułkę w piekarniku z serem mimolette.
  8. Złożyć burgera: bułka -> ser -> sałata -> pomidor -> plastry mostku -> piklowana cebula -> majonez -> bułka

1-IMG_1269 1-IMG_1272 1-IMG_1275 1-IMG_1280 1-IMG_1282

Dodaj komentarz