Po każdym wyśmienitym obiedzie trzeba postawić przysłowiową kropkę nad „i” , aby czuć się w pełni najedzonym. W przypadku grillowania często jesteśmy już po sporym kawałku karczku czy kiełbasy. Jedyne czego nam trzeba to coś lekkiego a zarazem orzeźwiającego. Idealnym połączeniem tych potrzeb są grillowane brzoskwinie podane z sorbetem malinowo miętowym.
Składniki:
3 brzoskwinie
500 g truskawek
180 ml zimnej wody
miód
10-15 listków mięty
Proces twórczy:
1. Zaczynamy od przygotowania sorbetu. Wkładamy truskawki do zamrażarki na 4 godziny.
2. Po upływie czasu mrożenia owoców przygotowujemy blender. Wrzucamy truskawki, 180 ml zimnej wody, 15 listków mięty oraz 2 łyżki miodu. Powstały sorbet wkładamy znowu do zamrażarki na czas grillowania brzoskwiń;
3. Brzoskwinie kroimy na „czwórki” i wrzucamy na ruszt. Grillujemy z każdej strony po 3-4 minuty;
4. Wszystko wykładamy na deserowy talerzyk i skrapiamy miodem.