CHLEBEK PIWNY NA GRILLA

Kłaniam się nisko. Drodzy Przyjaciele sezon grillowy powoli się rozkręca, kto ma możliwości i kawałek działki to może przez chwilę cieszyć się wolnością, i odpocząć od czterech ścian. Nie ma nic lepszego od obcowania z naturą, a jak jeszcze wrzuci się coś na ruszt – to spełnienie marzeń.

Chillout z Grillem kończy dzisiaj swój 5 rok działalności. Na początku była to typowa zajawka na weekendy. Kawałek karkówki, piwko i odpoczynek na łonie natury. Z każdym kolejnym wypadem z ekipą, podnosiłem poprzeczkę wyżej. Każdy uśmiech moich przyjaciół przy konsumpcji sprawiał, iż „podstawowe” grillowanie przeradzało się w coś większego. Nic bardziej nie cieszy gotującego, niż znikające miski wypełnione dobrodziejstwami. Nie ważne, że wcześniej kilka godzin spędziłem na przygotowaniu uczty i ścigałem się z czasem. Liczy się wewnętrzne spełnienie, i tryskająca radość „gości” przy stole.

Czy przez te wszystkie lata były wpadki przy pracy? Pewnie, wiele razy efekt końcowy nie były taki na jaki liczyłem. Gotowanie to ciągła nauka i szukanie co rusz nowych smaków, a to wiąże się z ryzykiem przygotowania jakiegoś niewypału. Mój największy niewypał to kurczak w sosie mole, który przygotowałem na pierwszy etap w Master Chef-ie, na początku mojej drogi kulinarnej. Jak spadać, to z wysokiego konia.

W tym szczególnym dniu chcę podzielić się z Wami przepisem na piwny chleb, pasujący idealnie do dań z grilla. Przepis jest banalny, nawet Bartek z 2015 roku poradziłby sobie z palcem w dupie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Na koniec chciałbym podziękować każdej osobie, która w przeciągu całej działalności zostawiła pod zdjęciami przysłowiowego „lajka”, komentarz a nawet coś skrytykowała. Interakcja z Wami napędza mnie do działania i potwierdza, że dalsza droga ma sens. Wielkie dzięki, że jesteście!

Piona!

Składniki:

  • 3 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 450 ml piwa jasnego
  • 100 g ser mozzarella + 100 g sera żółtego na wierzch chleba
  • 50 g boczku wędzonego
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Proces twórczy:

  1. Wsypać do dużej miski mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sól, cukier, pieprz oraz proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać.
  2. Następnie wbić jajko i wlać piwo. Za pomocą łopatki drewnianej dobrze wymieszać ciasto. Ciasto powinno być ciągnące.
  3. Pokroić w kostkę boczek i podsmażyć na patelni. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Wszystko dodać do ciasta. Przemieszać ciasto.
  4. Wysmarować prostokątną foremkę o wymiarach 26×13 cm olejem.
  5. Przełożyć masę do foremki. Równomiernie rozprowadzić na całej długości. Wierzch posypać serem żółtym.
  6. Piec przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Smacznego.