BUŁECZKI CYNAMONOWE (CINNAMON ROLLS)

Mamy połowę listopada, a karuzela pod tytułem „święta” rozpędziła się na dobre. Jednak zanim one nadejdą, dawno będę mieć ich po dziurki w nosi. Miasta prześcigają się w ozdobach czy to oświetleniu swoich ulic. W rozgłośniach radiowych zapętla się kultowy przebój „Wham! – Last Christmas”, w centrach handlowych kuszą już promocjami, a w kawiarniach unosi się piękny zapach pierników i cynamonu. Brakuje jeszcze, żeby Polsat puścił „Kevina” w listopadzie. Właśnie przepiękny zapach cynamonu, zmotywował mnie do pracy nad dzisiejszymi bułeczkami cynamonowymi (Cinnamon Rools).

Z „cinnamon rolls” jadłem się wiele lat temu w jednej z katowickich kawiarni. Drożdżówka była chrupiąca, a w środku wilgotna, z przepysznym nadzieniem cynamonowym. Przeszukałem pół internetu i wszędzie widniał podobny przepis na te przepyszne bułeczki. Podstawą dobrych „cynamonowek” jest oddanie całego serca w ręczne wyrabianie ciasta. Żaden robot kuchenny nie odda ciastu tylu czułości. Najlepiej smakują do mleka czy dobrej kawy.

 

Składniki:

Ciasto

250 ml ciepłego mleka

550 g mąki tortowej + do podsypania

30 g drożdży

50 g drobnego cukru

80 g miękkiego masła

szczypta soli morskiej

1 jajko

2 żółtka

 

Masa cynamonowa

80 g roztopionego masła

1 opakowanie cynamonu

60 g posiekanych orzechów laskowych

skórka z cytryny

1 laska wanilii

1/2 szklanki cukru brązowego

 

Lukier

sok z cytryny

cukier puder

 

Proces twórczy:

  1. Dodać drożdże do ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać, zostawić na 5- 10 minut.
  2. Przesiać mąkę dwa razy. Dodać cukier, sól oraz mleko z drożdżami. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać jajko i dwa żółtka. Wyrabiać ręcznie przez 5 minut.
  3. Dodać miękkie masło. Dalej wyrabiać przez 10 minut. Włożyć do miski i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 1,5 godziny.
  4. Przygotować nadzienie. Wymieszać cukier brązowy, skórkę z cytryny, laskę wanilii oraz cynamon. Wymieszać.
  5. Podzielić ciasto na dwie części. Rozwałkować na blacie. Ciasto powinno mieć grubość 3-4 milimetrów. Rozwałkowane ciasto smarować roztopionym masłem. Nałożyć nadzienie. Posypać orzechami.
  6. Zwinąć ciasto w rulon. Kroić w „ślimaczki” o szerokości 2 cm. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 40 – 50 minut.
  7. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  8. Bułeczki polać lukrem lub czekoladą. Posypać orzechami.

Dodaj komentarz