WOJSKOWA GROCHÓWKA Z KOCIOŁKA

Wybierzmy się w kulinarną podróż do przeszłości, kiedy to po raz pierwszy w życiu jadłem wojskową grochówkę, przygotowaną w kuchni polowej. Bodajże był 1994 rok, a w telewizji leciały MŚ w piłce nożnej, które odbywały się w Stanach Zjednoczonych. Z tego co jeszcze pamiętam, były to wspólne wakacje z tatą w Międzybrodziu Żywieckim (męskie wakacje, mama z siostrą w domu), był czerwiec i było ciepło – tyle z moich wspomnień. Jednak najbardziej w pamięci utkwiła mi grochówka, podana z wielkiego kotła. Smak tej zupy pamiętam tak dobrze, jakby było to wczoraj. Grochówka była wyrazista w smaku, z dużą ilością majeranku i przepyszną kiełbasą śląską. Oczywiście podana z pajdą chleba.

Dwadzieścia trzy lata później, razem z ojcem odtworzyłem smak grochówki z 1994 roku. Wprawdzie kuchni polowej nie mam, ale jestem szczęśliwym posiadaczem żeliwnego kociołka, który doskonale się sprawdził. Zupa wyszła przepyszna, a wspomnienia wróciły niczym bumerang.

 

Składniki:

500 g grochu łuskanego

300 – 400 g kości lub żeberka wędzone

300 g boczku wędzonego

300 g kiełbasy podwawelskiej lub śląskiej

5-6 ziemniaków

2 marchewki

1 pietruszka

1 łyżka smalcu

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

majeranek

ziele angielskie

liście laurowe

 

Proces twórczy:

  1. Groch zalewamy wodą i moczymy przez całą noc.
  2. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę.
  3. Wrzucamy do kociołka smalec. Podsmażamy kiełbasę i boczek wędzony. Następnie wyciągamy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu w papierowe ręczniki.
  4. Do kociołka wlewamy wodę. Wrzucamy kości wędzone, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem przez 60 minut.
  5. Wyciągamy żeberka lub kości wędzone. Obieramy mięso od kości i odstawiamy na bok.
  6. Tym razem do kociołka wlewamy groch (razem z wodą w którym się moczył) oraz pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę (całą). Gotujemy kolejne 60 minut.
  7. W ostatnim etapie przygotowania grochówki dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, podsmażoną kiełbasę wraz z boczkiem oraz ugotowane mięso z żeberek. Kroimy 2 ząbki czosnku. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Nie zapominamy o dużej ilości majeranku. Gotujemy kolejne 30 minut do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  8. Podajemy z pajdą chleba.

Dodaj komentarz