KOTLETY MIELONE WG RECEPTURY BABCI

Wspominając smaki dzieciństwa, nie mogę przejść obojętnie przy „mielonych”, przyrządzanych przez moją babcię i mamę. Kotlety mielone zostały opanowane do perfekcji. Babcia robiła mielone wyłącznie z mięsa wieprzowego. Wykorzystywała łopatkę i świeży boczek, w stosunku 2:1. Mięso wzbogacała o jajko, bułkę namoczoną w mleku oraz o cebulę. Przyprawiała ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Uformowane kotlety obtaczała w bułce tartej. W cały proces wkładała całe serce. Dlatego zawsze prosiłem o dokładkę.

Cała tajemnica tkwi w doborze mięsa. Łopatka z boczkiem sprawia, iż kotlety nie są suche i twarde. Rozpływają się w ustach. Oczywiście najlepiej smakują z ziemniaczkami i buraczkami. Obiad idealny.

 

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

500 g boczku

1 cebula

2 jajka

1 duża bułka pszenne

ząbek czosnku

sól

pieprz

bułka tarta

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Zmielić n grubych oczkach.
  2. Namoczyć bułkę w mleku. Następnie dobrze odsączyć i dodać do mięsa.
  3. Pokroić i zeszklić cebulę (ewentualnie surową przepuścić przez maszynkę).
  4. Dodać jajko, czosnek, sól i pieprz.
  5. Dokładnie wymieszać i uformować. Obtoczyć w bułce tartej.
  6. Smażyć na oleju.

 

Dodaj komentarz