Kluski na parze, pampuchy, buchty czy parowańce, w połączeniu z owocowym musem, spustoszą niejedno podniebienie. Te pyszne drożdżowe kluseczki przygotujecie w niecałe sześćdziesiąt minut. Będziecie potrzebowali mąki, drożdży, masła, cukru oraz mleka. Zero tłuszczu do obróbki !!! Przygotowywane na parze. Buchty z owocowym musem to też, duża dawka energii i witamin, która pozwoli sportowym maniakom, poprawiać kolejne rekordy. Można je jeść zarówno na ciepło i zimno, w domu lub na górskim szlaku, na słodko lub słono. Łączą się ze wszystkim.
Oto jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa.
Na słodko czy na słono? Jakie lubicie ?
Składniki:
400-500 g mąki pszennej
20 drożdży
250 ml ciepłego mleka
3 łyżki masła
50 g cukru
1 jajko
szczypta soli
mus owocowy
owoce sezonowe (truskawki, maliny, jagody)
Proces twórczy:
- ROZCZYN: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy 4 łyżki mąki oraz 1/2 łyżeczki cukru. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy gazą, odkładamy na bok do wyrośnięcia na 10 minut.
- CIASTO: Mąkę przesiewamy dwa razy. Następnie dodajemy rozczyn, jajko, cukier oraz roztopione masło. Wyrabiamy ręcznie. Kiedy ciasto nie przykleja się do rąk, przykrywamy gazą i odkładamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.
- Ciasto dzielimy na 8-12 części. W dłoniach uformować okrągłe kluseczki, kładziemy na tortownicy. Przykrywamy, aby jeszcze podrosły.
- GOTOWANIE: Garnek zalewamy do połowy wodą. Na krawędzi garnka, mocujemy sznurkiem/gumką gazę. Doprowadzamy do wrzenia. Kładziemy kluski na gazie. Przykryć przykrywką. Parujemy przez 10 minut, aż kluski będą miękkie i puszyste.
- Podać z konfiturą, musem owocowym, śmietaną z cukrem pudrem czy innym ulubionym dodatkiem.