WIEPRZOWINA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Kłaniam się nisko. Dawno nie przyrządzałem dań azjatyckich. Lubię zjeść dobrego „chińczyka” z racji tego, iż jest to kuchnia pełna smaków i aromatów. Przewertowałem kilka książek poświęconym kuchni azjatyckiej, i jakiś tam pomysł na danie powstał. Szybki przegląd lodówki, wszystkie produkty na blat, i zabrałem się za zabawę. Tym razem wyczarowałem wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym, bez żadnych gotowców.

Głównym bohaterem popisowego dania został schab, który został podzielony na kotlety, lekko rozbity i pokrojony na paski. Marynata na bazie sosu sojowego i czosnku. Można iść na łatwiznę i kupić gotowy sos słodko-kwaśny (jest kilka firm, które mają dobre produkty), ale namawiam Was do przygotowania sosu od podstaw. Jest o wiele smaczniejszy niż ten z biedy, a daje jeszcze dużo frajdy.

Sos powstał na bazie wody, mąki kukurydzianej, sosu sojowego, octu ryżowego oraz pasty pomidorowej, i kilku innych produktów. Z ręką na sercu, czas przygotowania domowego sosu wyniósł niespełna 10 minut.

Połączenie schabu z domowym sosem słodko-kwaśnym to prawdziwy sztos. Najlepiej podawać z ryżem jaśminowym lub basmati.

Piona.

 

Składniki:

  • 300 g schabu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 duża marchewka
  • 30 g grzybów mun

 

Sos słodko kwaśny

  • 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 2 łyżki pasty pomidorowej lub przecieru

 

Proces twórczy:

  1. Pokroić schab na kotlety o grubości 1 cm. Następnie lekko rozbić tłuczkiem, pokroić na paski.
  2. Zamarynować mięso w sosie sojowym i czosnku. Odstawić na 20-30 minut.
  3. Przygotować sos. Obrać imbir i czosnek, drobno poszatkować. Do miski wlać 70 ml wody, wsypać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać rózgą.
  4. Wlać do rondelka 100 ml wody. Wrzucić posiekany czosnek, imbir. Dodać sos sojowy, sok z limonki, cukier brązowy, ocet ryżowy, przecier pomidorowy. Zagotować, aż cukier się rozpuści. Wlać zawiesinę z mąki kukurydzianej i gotować aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia.
  5. Namoczyć grzyby mun. Paprykę i marchewkę obrać i pokroić w paseczki, cebulę pokroić w pióra.
  6. Na rozgrzaną patelnię wlać 3 łyżki oleju. Wrzucić mięso, smażyć 5 minut. Następnie wrzucić paprykę, cebulę, marchewkę i odsączone i posiekane grzyby mun. Smażyć kolejne 4 minuty. Wlać sos słodko-kwaśny. Wszystko dokładnie wymieszać.
  7. Podawać z ryżem.
  8. Smacznego.