UDON Z KURCZAKIEM HOISIN

Kłaniam się nisko. Ostatnie kilka dni spędziłem w szpitalu na pozbyciu się kontuzji. Przez 3 dni byłem na samej wodzie, a dwa kolejne na skromnej diecie szpitalnej. Po 5 dniach największego postu w moim życiu, doceniam jajko sadzone z ziemniaczkami jak nigdy. Mistrzostwo świata. Kilka kilo mniej na wadze, więc można wrócić do zaplanowanych przepisów na grudzień. Dzisiaj zostaniemy jeszcze w rejonach Azji. Przygotowałem dla Was makaron udon z kurczakiem hoisin.

Makaron Udon to grube pszenne kluski przeważnie podawany w zupach, ja zaszalałem i podałem z kurczakiem. Natomiast hoisin to sos słodko pikantny na bazie soi i śliwek, idealny do drobiu. Kilka dodatkowych składników i mamy #szybkiedanie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Idę wypoczywać dalej. Miłego weekendu.

Piona!

 

Składniki:

  • 300 g makronu udon
  • 300 g piersi kurczaka
  • 100 ml sosu hoisin
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 50 ml rosołu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego

 

Proces twórczy

  1. Umyć i osuszyć pierś kurczaka. Pokroić w kostkę 4 cm. Przełożyć do miseczki.
  2. Przecisnąć przez praskę czosnek i dodać do kurczaka. Wlać 3 łyżki sosu sojowego. Odstawić na 30 minut.
  3. Poszatkować w pióra szalotkę.
  4. Rozgrzać olej na WOK-u lub patelni. Wrzucić szalotkę, smażyć 2 minuty.
  5. Dodać pierś kurczaka, smażyć kolejne 4 minuty.
  6. Wlać do mięsa rosół, ocet, ketchup, sos hoisin, smażyć kolejne 4 minuty.
  7. Ugotować makaron udon.
  8. Makaron przełożyć do mięsa z sosem i dobrze wymieszać. Podawać w bulionówkach. Całość posypać sezamem.
  9. Smacznego.