Kłaniam się nisko. Ostatnie kilka dni spędziłem w szpitalu na pozbyciu się kontuzji. Przez 3 dni byłem na samej wodzie, a dwa kolejne na skromnej diecie szpitalnej. Po 5 dniach największego postu w moim życiu, doceniam jajko sadzone z ziemniaczkami jak nigdy. Mistrzostwo świata. Kilka kilo mniej na wadze, więc można wrócić do zaplanowanych przepisów na grudzień. Dzisiaj zostaniemy jeszcze w rejonach Azji. Przygotowałem dla Was makaron udon z kurczakiem hoisin.
Makaron Udon to grube pszenne kluski przeważnie podawany w zupach, ja zaszalałem i podałem z kurczakiem. Natomiast hoisin to sos słodko pikantny na bazie soi i śliwek, idealny do drobiu. Kilka dodatkowych składników i mamy #szybkiedanie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Idę wypoczywać dalej. Miłego weekendu.
Piona!
Składniki:
- 300 g makronu udon
- 300 g piersi kurczaka
- 100 ml sosu hoisin
- 3 łyżki octu ryżowego
- 50 ml rosołu
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki oleju
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
Proces twórczy
- Umyć i osuszyć pierś kurczaka. Pokroić w kostkę 4 cm. Przełożyć do miseczki.
- Przecisnąć przez praskę czosnek i dodać do kurczaka. Wlać 3 łyżki sosu sojowego. Odstawić na 30 minut.
- Poszatkować w pióra szalotkę.
- Rozgrzać olej na WOK-u lub patelni. Wrzucić szalotkę, smażyć 2 minuty.
- Dodać pierś kurczaka, smażyć kolejne 4 minuty.
- Wlać do mięsa rosół, ocet, ketchup, sos hoisin, smażyć kolejne 4 minuty.
- Ugotować makaron udon.
- Makaron przełożyć do mięsa z sosem i dobrze wymieszać. Podawać w bulionówkach. Całość posypać sezamem.
- Smacznego.