Polacy nie Anglicy, swoje pizze cebularze mają. Cebularze to forma ciasta drożdżowego z cebulowym farszem. Najlepiej smakują, zaraz po upieczeniu. Śmiało można konsumować też na zimno. Dwa kilogramy walającej się po podłodze cebuli zmusiło mnie do wykorzystania tego produktu, Mogłem ugotować zupę cebulową, ale jakoś nie miałem ochoty na francuskie wymysły. Kilka innych pomysłów odłożyłem w czasie i zostały padło na cebularze.
Jest to danie bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść ciasto i odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Farsz też przygotowuje się błyskawicznie. Kiełbasę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy. Cebulę kroimy w pióra i dusimy na patelni z dodatkiem miodu. Kilka łatwych czynności i mamy pyszne cebularze. Koszt jednej bułeczki z cebulą wynosi zaledwie 70 groszy. W sklepie za takie rarytasy trzeba zapłacić trzy razy tyle. O smaku chyba nie muszę pisać, gdzie lepsze ?
Składniki:
500 g mąki pszennej
8 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
200 ml ciepłego mleka
jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
farsz
1 kg cebuli
200 g kiełbasy podwawelskiej
100 g tartego żółtego sera
sos pomidorowy
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól morska
pieprz biały
Proces twórczy:
-
Przesiać mąkę. Dodać resztę składników (mleko, jajko, suche drożdże, sól, cukier i olej). Jeżeli używasz drożdży świeżych zrób rozczyn.
-
Wyrabiać ciasto przez 10 minut do uzyskania elastycznej formy. Odłożyć w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
-
Pokroić kiełbasę w kostkę. Podsmażyć na patelni. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
-
Poszatkować cebulę w pióra. Dusić przez 10-15 minut na tłuszczu pozostałym z kiełbasy. Dodać miód, sól, pieprz i paprykę.
-
Ciasto podzielić na 10-12 części. Delikatnie rozwałkować. Posmarować cebularze lekko sosem pomidorowym lub ketchupem. Położyć na każdą porcję ciasta ser żółty, cebulę i kiełbasę.
-
Piec przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.