SABICH – IZRAELSKI FAST FOOD

Kłaniam się nisko. Pakujcie się, lecimy w kulinarną podróż na ulice Izraela. Zasmakujemy bliskowschodniego street food-a. Sabich to Izraelska odmiana pity, w której znajdziemy grillowanego bakłażana, cebulę, pastę tahini oraz jajka gotowane na twardo. Jak dla mnie bardzo dobre, ale czegoś brakowało – mięsa. Dlatego przygotowałem jeszcze jedną kanapeczkę z kurczakiem w śródziemnomorskiej mieszance warzyw.

Najważniejszym elementem dzisiejszego obiadu jest oczywiście pita. Możecie kupić w markecie, ale polecam przygotować samemu. Nie ma nic skomplikowanego. Wystarczy przygotować ciasto na bazie mąki, drożdży. wody, oliwy i jogurtu greckiego. Trochę cisto musi wyrosnąć i fru do piekarnika.

Dodatki też bez większego problemu. Bakłażana zastąpiłem cukinia, gdyż nigdzie na osiedlu nie mogłem kupić. Cukinię zamarynowałem w soli, pieprzu, oliwie i ziołach prowansalskich. Do kurczaka dodałem jeszcze ząbek czosnku oraz słodką paprykę. Cukinię i kurczaka podsmażyłem na patelni grillowej. Cała sztuka przygotowania sabich-u. Pastę tahini kupiłem w sklepie.

Miłej soboty.

Piona!

 

Składniki:

Pita

  • 400 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • szczypta soli

  • łyżka oliwy

Dodatki

  • bakłażan
  • dwa jajka na twardo
  • cebula
  • pasta tahini
  • oliwa
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Pita śródziemnomorska

  • 100 g kurczaka
  • jogurt grecki
  • ogórek zielony
  • sałata lodowa
  • feta
  • papryka czerwona

Proces twórczy:

  1. Przygotować pity. Przesiać mąką. Wsypać drożdże i sól. Wymieszać.
  2. Dolać wodę i jogurt grecki. Wyrabiać ciasto przez 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części, uformować kulki. Rozgnieść na stolnicy i lekko rozwałkować. Przykryć pity ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Rozgrzać piekarnik na 210 stopni Celsjusz, na blaszce położyć pity. Piec 7-9 minut.
  5. Pokroić cukinię / bakłażana w talarki. Posolić, skropić oliwą z oliwek, przyprawić ziołami prowansalskimi oraz czarnym pieprzem.
  6. Pokroić pierś kurczaka w paski. Zamarynować w oliwie, papryce słodkiej, ząbku czosnku, ziołach prowansalskich. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
  7. Rozgrzać patelnię grillową do czerwoności. Smażyć bakłażan / cukinię po 2-3 minuty z każdej strony, pierś kurczaka po 4 minuty na stronę.
  8. Złożyć sabich. Pity rozciąć nożem. Nałożyć dodatki → tahini → grillowany bakłażan → cebula→ jajko na twardo.
  9. Złożyć pitę śródziemnomorską. Pity rozciąć nożem. Nałożyć dodatki → jogurt grecki → grillowany kurczak → cebula→ sałata lodowa → pomidor → feta → papryka czerwona → ogórek zielony.
  10. Smacznego.