Kłaniam się nisko. Pakujcie się, lecimy w kulinarną podróż na ulice Izraela. Zasmakujemy bliskowschodniego street food-a. Sabich to Izraelska odmiana pity, w której znajdziemy grillowanego bakłażana, cebulę, pastę tahini oraz jajka gotowane na twardo. Jak dla mnie bardzo dobre, ale czegoś brakowało – mięsa. Dlatego przygotowałem jeszcze jedną kanapeczkę z kurczakiem w śródziemnomorskiej mieszance warzyw.
Najważniejszym elementem dzisiejszego obiadu jest oczywiście pita. Możecie kupić w markecie, ale polecam przygotować samemu. Nie ma nic skomplikowanego. Wystarczy przygotować ciasto na bazie mąki, drożdży. wody, oliwy i jogurtu greckiego. Trochę cisto musi wyrosnąć i fru do piekarnika.
Dodatki też bez większego problemu. Bakłażana zastąpiłem cukinia, gdyż nigdzie na osiedlu nie mogłem kupić. Cukinię zamarynowałem w soli, pieprzu, oliwie i ziołach prowansalskich. Do kurczaka dodałem jeszcze ząbek czosnku oraz słodką paprykę. Cukinię i kurczaka podsmażyłem na patelni grillowej. Cała sztuka przygotowania sabich-u. Pastę tahini kupiłem w sklepie.
Miłej soboty.
Piona!
Składniki:
Pita
- 400 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 200 ml letniej wody
-
szczypta soli
-
łyżka oliwy
Dodatki
- bakłażan
- dwa jajka na twardo
- cebula
- pasta tahini
- oliwa
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Pita śródziemnomorska
- 100 g kurczaka
- jogurt grecki
- ogórek zielony
- sałata lodowa
- feta
- papryka czerwona
Proces twórczy:
- Przygotować pity. Przesiać mąką. Wsypać drożdże i sól. Wymieszać.
- Dolać wodę i jogurt grecki. Wyrabiać ciasto przez 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części, uformować kulki. Rozgnieść na stolnicy i lekko rozwałkować. Przykryć pity ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzać piekarnik na 210 stopni Celsjusz, na blaszce położyć pity. Piec 7-9 minut.
- Pokroić cukinię / bakłażana w talarki. Posolić, skropić oliwą z oliwek, przyprawić ziołami prowansalskimi oraz czarnym pieprzem.
- Pokroić pierś kurczaka w paski. Zamarynować w oliwie, papryce słodkiej, ząbku czosnku, ziołach prowansalskich. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
- Rozgrzać patelnię grillową do czerwoności. Smażyć bakłażan / cukinię po 2-3 minuty z każdej strony, pierś kurczaka po 4 minuty na stronę.
- Złożyć sabich. Pity rozciąć nożem. Nałożyć dodatki → tahini → grillowany bakłażan → cebula→ jajko na twardo.
- Złożyć pitę śródziemnomorską. Pity rozciąć nożem. Nałożyć dodatki → jogurt grecki → grillowany kurczak → cebula→ sałata lodowa → pomidor → feta → papryka czerwona → ogórek zielony.
- Smacznego.