KURCZAKOBURGER W STYLU AZJATYCKIM

Kłaniam się nisko. Niedziela Dzień Burgera! W ten piękny listopadowy dzień, przygotowałem kolejnego kozackiego burgera. Tym razem zamiast wołowiny w bułce znalazła się pierś kurczaka. Ogólnie burger wyszedł w klimacie indyjsko – chińskim. Pierś została zamarynowana w paście tika masala. Chrupiąca bułka własnego wypieku. Szwajcarski ser. Domowy majonez z dodatkiem chipotle i sosu sriracha. Sałata lodowa, pomidor, cebula. Wszystko z góry polane sosem słodkie chili. Naprawdę burger godny polecenia. Od niechcenia zawsze wychodzą najlepsze sztosy.

Nie ma co się tu rozpisywać. Większej filozofii w przygotowaniu nie ma. Najważniejsze elementy tej układanki to chrupiąca buła, soczysta pierś i przepyszny sos na bazie domowego majonezu. Na blogu znajdziecie przepis na bułki i majonez. Jeżeli macie jakieś pytania, śmiało piszcie w komentarzach, chętnie odpowiem.

Miłej niedzieli.

Piona!

 

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • bułki do burgerów
  • majonez
  • ser żółty
  • pomidor
  • cebula
  • sałata lodowa
  • sos słodkie chili
  • pasta tikka masala
  • papryka marynowana chipotle
  • sos sriracha

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć pierś kurczaka. Przekroić wzdłuż. Zamarynować w paście tikka masala. Odstawić na minimum godzinę do lodówki.
  2. Przygotować sos na bazie domowego majonezu. Posiekać jedną papryczkę chipotle. Przełożyć do miseczki. Dodać 4 łyżki majonezu oraz 1/2 łyżeczki sosu sriracha. Wymieszać.
  3. Pokroić warzywa.
  4. Rozgrzać patelnię grillową. Smażyć pierś po 4 minuty z każdej strony.
  5. Podpiec bułki w piekarniku. Na dolną połówkę bułki położyć plasterki sera.
  6. Złożyć burgera: bułka -> ser -> majonez -> sałata -> pomidor -> pierś -> cebula -> bułka.
  7. Smacznego.