PIKANTNA ZUPA Z DORSZA

Dużymi krokami zbliżają się wakacje. Wielu z Was, swoje urlopy spędzi w nadbałtyckich kurortach, ciesząc się z piaszczystych plaż i regionalnych atrakcji. Jak wiecie, w połowie maja ładowałem swoje baterie we Władysławowie. Oprócz leżenie na plaży,brzuchem do góry, pływania w lodowatym Bałtyku ( temp. 12 stopni Celsjusza), także poszukiwałem idealnej zupy rybnej. Smakowałem zupy w wielu tawernach. Przygotowywane były na różnorodnych bazach. Jedne robione były z wywaru rybnego, inne zaś z bulionu warzywnego. Wszystkie zawierały, pokaźny kawałek dorsza czy innej bałtyckiej ryby.

Po tygodniowym faszerowaniu swojego żołądka kilogramami ryb, w różnorodnych odsłonach, wybrałem dwa sztosy! Dwie zupy rybne, które wywarły na mnie największe wrażenie. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował odwzorować tych dań w domowej kuchni. Na pierwszy ogień, poszła PIKANTNA ZUPA RYBNA Z DORSZA, na bazie bulionu rybnego, pomidorów, papryki oraz chili.

 

Składniki:

500 g fileta z dorsza

głowy, kręgosłupy ryb – resztki do przygotowania bulionu

1,2 l wody

400 g pokrojonych pomidorów

1 papryka

2 marchewki

1/3 selera

1 pietruszki

chili

1/2 soku z cytryny

1 łyżka sosu rybnego

sól

pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Do dużego garnka wrzucamy obrane warzywa: seler, pietruszka, marchewka. Wrzucamy również resztki ryb. Wszystko zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 50 minut. Następnie wywar przecedzamy przez gazę.
  2. Do bulionu dodajemy pokrojone pomidory (bez skóry), gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
  3. Następnie dorzucamy pokrojoną w drobne paseczki paprykę, chili oraz marchewkę. Doprawiamy do smaku solą morską, pieprzem, sosem rybnym. Wlewamy sok z cytryny. Gotujemy do momentu, aż papryka i marchewka będą miękkie.
  4. Na sam koniec dodajemy pokrojone filety z dorsza. Gotujemy kolejne 5-7 minut, na małym ogniu.
  5. Gotowe 🙂

Dodaj komentarz