KUBAŃSKA KANAPKA I CANCHANCHARA

Kłaniam się nisko. Długi weekend należy rozpocząć od mocnego uderzenia, dlatego dzisiaj wjeżdżamy z pewną nowością. Postanowiłem połączyć siły z jednym z najlepszych barmanów w Polsce – Marcinem z firmy Podawane z Pasją. Przez kilka najbliższych tygodni będziemy prezentować dania i napoje, które w łatwy sposób przygotujecie na imprezie. Jeżeli pomysł wypali, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby powalczyć do jesieni.

Na pierwszy ogień prezentujemy kanapkę kubańską (Cuban Sandwich) oraz orzeźwiający drin pod nazwą „Kanciaciara” (Canchanchara). Kanapka Kubańska to chrupiąca bagietka, która skrywa w sobie soczystą polędwicę wieprzową, szynkę, ser szwajcarski, warzywa oraz musztardę angielską. Mięso zostało zamarynowane w pomarańczowym teriyaki. Oczywiście pomysł na kubańską kanapkę przywieźli ze sobą emigranci do USA. Nafaszerowana po same brzegi kanapka, miała dostarczyć dużą dawkę energii kubańskim robotnikom.

Kancianciara to koktajl na bazie białego rumu, wody miodowej oraz soku z limonki. Wystarczą 3 składniki, aby przenieść się do gorącej Kuby. Drink idealnie pasuje do grillowanej wieprzowiny. Wyważony balans pomiędzy sycącą kanapką a orzeźwiającym drinem.

Połączenie warte każdych pieniędzy, zwłaszcza amerykańskich dolców.

A jakie są Wasze ulubione drinki przy grillowej biesiadzie ?

Piona!

Składniki:

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • Bagietka
  • 100 g gotowanej szynki wieprzowej
  • Ser szwajcarski
  • Pomidor malinowy
  • Cebula czerwona
  • Kapusta pekińska
  • Musztarda żółta

Marynata

  • Sok z 1 pomarańczy
  • 40 ml sosu sojowego
  • 40 ml sosu teriyaki
  • Sól
  • Pieprz

Canchanchara

  • 60 ml białego rumu
  • 15 ml soku z limonki
  • 20 ml wody miodowej
  • Lód

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami polędwiczkę wieprzową.
  2. Przygotować marynatę. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, dodać sos sojowy jasny, sos teriyaki. Przyprawić solą i pieprzem. Zamarynować mięso. Odstawić na 2 godziny do lodówki (najlepiej zostawić na całą noc w lodówce).
  3. Osuszyć mięso z marynaty. Przełożyć na ruszt (odległość od rusztu powinna wynosić ok 10 cm, aby mięso się nie spaliło). Grillować ok. 20 minut. Co 5-7 minut przewracać mięso i smarować za pomocą pędzelka pozostałą marynatą (najlepiej używać posiłkować się termometrem gastronomicznym lub sondą grillową – temperatura mięsa w środku powinna osiągnąć 60 – 70 stopni Celsjusza).
  4. Zdjąć mięso z rusztu. Przełożyć na deskę i odstawić na kilka minut, aby polędwiczka odpoczęła.
  5. Przekroić bagietkę wzdłuż i lekko podpiec na grillu.
  6. Poszatkować cebulę i sałatę. Pomidor pokroić w plasterki.
  7. Pokroić w cienkie kawałki mięso.
  8. Złożyć kanapkę: bagietka -> musztarda -> kapusta / sałata -> szynka -> ser -> polędwiczka -> pomidor -> cebula -> bagietka.
  9. Przygotować Canchanchare. Do „szejkera” wsypać kilka kostek lodu, wlać rum, wodę miodową, sok z limonki. Dokładnie wytrząść i przelać do szklanki. Podawać z dwoma kostkami lodu i ćwiartką limonki.
  10. Smacznego.