SUSHI – PRZEPIS

Kłaniam się nisko. Wtorek, wtoreczek, wtorunio, weekend majowy rozpoczęty. Jak celebrować to od razu z grubej rury, albo jakby to muzycy powiedzieli, zacząć z wysokiego „C”. Jestem miłośnikiem sushi. Do tej pory zajadałem się japońskim przysmakiem w odpowiednich lokalach, gdzie sushi master rozwalał moje kubki smakowe na milion kawałków.

Dzisiaj postanowiłem pierwszy raz przygotować wszystko od podstaw w zaciszu domowym. Zaczerpnąłem wiedzy z kilku źródeł i wiem, że najważniejszym elementem sushi jest ryż oraz najwyższej jakości produkty. Tym razem postawiłem na futomaki, czyli przenosząc na „nasze”, ryż z dodatkami zawinięty w nori (sprasowane japońskie wodorosty).

Zdradzę Wam patent na dobry ryż. Przed ugotowaniem ryżu należy go odpowiednio przepłukać i odstawić na mały odpoczynek. Następnie gotować na małym ogniu pod przykryciem. Na samym końcu zalać zaprawą. Wszystkiego dowiecie się w przepisie. Oprócz ryżu w moich futomakach znajduje się jeszcze serek Philadelphia, ogórek zielony, mango, grillowany tuńczyk, rukola, oraz sezam. Sushi podane z wysokiej jakości sosem sojowym niszczy system.

Zawijanie sushi wymaga wprawy. Myślę, że moje graślawe ręce jako tako sobie poradziły z tym zadaniem. Z przepisu wyszły cztery rolki. Wystarczająco dużo na 2-3 osoby. Co do zwijania, radzę obejrzeć kilka filmików na YouTube. NIe taki diabeł straszny, jak go malują.

Trzymajcie się !

Piona!

 

Składniki:

Ryż + zaprawa

  • 300 g ryżu do sushi
  • 10 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżki wody
  • 7 płaskich łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli

 

Dodatki:

  • 4 szt Nori
  • 300 g polędwicy z tuńczyka (lub łososia)
  • serek naturalny Philadelphia
  • 1 mango
  • 1 duży ogórek zielony
  • rukola
  • sezam
  • sos sojowy
  • wasabi
  • imbir marynowany

 

Proces twórczy:

  1. Przesypać ryż do garnka. Zalać zimną wodą. Mieszać energicznie dłonią (woda będzie białego koloru). Odlać wodę. Ponownie zalać ryż wodą, i powtórzyć jeszcze całą czynność kilka razy – zależy od jakości ryżu ( u mnie wystarczyły 4 płukania).
  2. Zalać ryż zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po upływie czasu odlać wodę. Wlać nową wodę, tak aby wystawała 1 cm nad powierzchnią ryżu.
  3. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek pokrywką, gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  4. Wyłączyć gaz. Zostawić ryż pod przykryciem na kolejne 30 minut.
  5. Przygotować zaprawę. W garnku zagotować ocet ryżowy, wodę, cukier oraz sól. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
  6. Przelać zalewę do ryżu. Dobrze wymieszać.
  7. Przygotować tuńczyka. Skropić lekko rybę oliwą z oliwek (może być aromatyzowana chili) i oprószyć solą morską. Grillować po 1-2 minuty z dwóch stron na rozgrzanej patelni grillowej. Pokroić w długie paski.
  8. Wydrążyć miąższ z ogórka, a następnie pokroić w cieniutkie paseczki. Mango obrać i pokroić w pół księżyce.
  9. Złożyć sushi. Owinąć matę bambusową folią spożywczą. Położyć na matę płat nori śliską stroną, na chropowatą stronę dobrze będzie przylegać ryż.
  10. Zwilżyć zimną wodą ręce. Nałożyć ryż na nori. Rozprowadzić cienką warstwę na 3/4 powierzchni, zostawiamy ok 2-3 cm wolnego brzegu.
  11. Nałożyć warstwę serka Philadelphia (ja nakładam mniej więcej 3-4 cm od dolnego brzegu). Następnie kładziemy rukolę, kładziemy pasek tuńczyka. Z jednego boku tuńczyka dajemy paski ogórka zielonego, a z drugiej mango. Całość posypujemy sezamem.
  12. Boki nori zwilżyć wodą. Kciukami trzymamy matę z dołu. Sprawnym ruchem zwijamy do środka tak aby zamknąć wszystkie składniki. Dociskamy. Kolejnym sprawnym ruchem zwijamy nori do końca.
  13. Podawać futomaki z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem.
  14. Smacznego.