Kłaniam się nisko. Nie tak sobie wyobrażałem weekend majowy. Zamiast pochłaniać niezliczoną ilość mięcha, wypijać hektolitry napoju bogów, leżeć na hamaku i rozmyślać o nowych grillowych pomysłach, to patrzę w okno i słucham jak krople deszczu harmonijnie biją w parapet. Z każdym kolejnym uderzeniem frustracja narasta. Na szczęście dla mojej rodziny, basem był otwarty, i mogłem nadmiar złej energii wyrzucić z siebie.
Wielokrotnie wspominałem w postach, że z natury jestem optymistą, i tak było nawet dzisiejszego poranka. Z pogodą różnie bywa dlatego na wszelki wypadek przygotowałem się na zmianę planów, i wypad na szybkiego grilla. Kiełbaski jakieś zawsze na czarną godzinę są zamrożone. Nawet jakiś cycek też by się znalazł. Nie miałem odpowiedniego pieczywa, dlatego pierwszy raz zrobiłem zeszłoroczny hit grillowy – CHLEBEK ZIOŁOWY/ RWANY NA GRILLA.
Wspomniany chlebek przygotowuje się błyskawicznie. Cały proces z pieczeniem nie zajmie więcej niż 60 minut. Pokrótce napisze o co biega w przepisie, resztę dowiecie się z przepisu. Do ciasta będzie potrzebna standardowo mąka, woda, drożdże, oliwa, sól i cukier. Wszystko należy wyrobić na gładką masę. Z jednej kostki masła i dużej ilości świeżych ziół robimy masło ziołowe. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Rozsmarowujemy masło na całej powierzchni ciasta, tniemy w paski i zawijam w harmonijkę. Na koniec wkładamy do tortownicy, i do pieca. Oto cała tajemnica.
Chlebek zrobi furorę na grillowym party. Tylko musi być pogoda !
P.S
Wielkie podziękowania dla Aleksandry za podanie tajnej receptury, którą zdradziłem. Jeszcze raz dzięki.
Trzymajcie się.
Piona!
Składniki:
- 600 g mąki pszennej typu 00 (włoska mąka do pizzy)
- 350 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Masło
- 200 g masła 82% tłuszczu
- 1 pęczek pietruszki
- 1 garść tymianku
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli morskiej
Proces twórczy:
- Przesiać mąkę. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Do mąki wsypać sól. Dobrze wymieszać. Wlać oliwę z oliwek i rozczyn. Wyrabiać na podsypanej mąką stolnicy, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Odstawić na 10-15 minut.
- Przygotować masło. Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miski. Posiekać drobno zioła, wsypać do masła. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą morską. Rozgnieść wszystko za pomocą widelca, ewentualnie wyrobić w moździerzu.
- Rozwałkować ciasto na stolnicy o grubości 1 cm.
- Nałożyć masło na całą powierzchnię ciasta.
- Pokroić za pomocą noża do pizzy paski o szerokości 3-4 cm. Pasek zawijać w harmonijkę. Następnie harmonijkę przełożyć do tortownicy / brytwanki wyłożonej papierem do pieczenia (ważne żeby masło nie wypłynęło). Wyłożyć całą tortownicę harmonijkami.
- Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
- Smacznego.