CHLEBEK ZIOŁOWY / RWANY NA GRILLA

Kłaniam się nisko. Nie tak sobie wyobrażałem weekend majowy. Zamiast pochłaniać niezliczoną ilość mięcha, wypijać hektolitry napoju bogów, leżeć na hamaku i rozmyślać o nowych grillowych pomysłach, to patrzę w okno i słucham jak krople deszczu harmonijnie biją w parapet. Z każdym kolejnym uderzeniem frustracja narasta. Na szczęście dla mojej rodziny, basem był otwarty, i mogłem nadmiar złej energii wyrzucić z siebie.

Wielokrotnie wspominałem w postach, że z natury jestem optymistą, i tak było nawet dzisiejszego poranka. Z pogodą różnie bywa dlatego na wszelki wypadek przygotowałem się na zmianę planów, i wypad na szybkiego grilla. Kiełbaski jakieś zawsze na czarną godzinę są zamrożone. Nawet jakiś cycek też by się znalazł. Nie miałem odpowiedniego pieczywa, dlatego pierwszy raz zrobiłem zeszłoroczny hit grillowy – CHLEBEK ZIOŁOWY/ RWANY NA GRILLA.

Wspomniany chlebek przygotowuje się błyskawicznie. Cały proces z pieczeniem nie zajmie więcej niż 60 minut. Pokrótce napisze o co biega w przepisie, resztę dowiecie się z przepisu. Do ciasta będzie potrzebna standardowo mąka, woda, drożdże, oliwa, sól i cukier. Wszystko należy wyrobić na gładką masę. Z jednej kostki masła i dużej ilości świeżych ziół robimy masło ziołowe. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Rozsmarowujemy masło na całej powierzchni ciasta, tniemy w paski i zawijam w harmonijkę. Na koniec wkładamy do tortownicy, i do pieca. Oto cała tajemnica.

Chlebek zrobi furorę na grillowym party. Tylko musi być pogoda !

 

P.S

Wielkie podziękowania dla Aleksandry za podanie tajnej receptury, którą zdradziłem. Jeszcze raz dzięki.

 

Trzymajcie się.

Piona!

 

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typu 00 (włoska mąka do pizzy)
  • 350 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Masło

  • 200 g masła 82% tłuszczu
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 garść tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli morskiej

 

Proces twórczy:

  1. Przesiać mąkę. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Do mąki wsypać sól. Dobrze wymieszać. Wlać oliwę z oliwek i rozczyn. Wyrabiać na podsypanej mąką stolnicy, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Odstawić na 10-15 minut.
  2. Przygotować masło. Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miski. Posiekać drobno zioła, wsypać do masła. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą morską. Rozgnieść wszystko za pomocą widelca, ewentualnie wyrobić w moździerzu.
  3. Rozwałkować ciasto na stolnicy o grubości 1 cm.
  4. Nałożyć masło na całą powierzchnię ciasta.
  5. Pokroić za pomocą noża do pizzy paski o szerokości 3-4 cm. Pasek zawijać w harmonijkę. Następnie harmonijkę przełożyć do tortownicy / brytwanki wyłożonej papierem do pieczenia (ważne żeby masło nie wypłynęło). Wyłożyć całą tortownicę harmonijkami.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
  7. Smacznego.