Powiedział Bartek, że dzisiaj tłusty czwartek. Dzień szaleństw i obżarstwa do trzeciej potęgi. Tłusty czwartek znosi wszelakie diety i ograniczenia cukrów i tłuszczy. Jednym słowem: W-Y-Ż-E-R-K-A. Nawet Ania Lewandowska pozwoliła Robertowi wpier….ć bawarskiego pączusia.
Od samego rana pochłaniam pączki z różnorodnych źródeł. A tu zjem z tej piekarni z lukrem, w innym sklepie uśmiecha się do mnie pączuś z czekoladą. Obłęd. Po kilku godzinach w pracy, w charakterze przedstawiciela handlowego, mam dość. Asertywność do jedzenia nie jest moją mocną stroną. Rekordu w tym roku nie będzie. Kilka przysiadów, dwa pajacyki i jadę na królewski obiad.
Z racji dzisiejszego święta nie mogłem nie zjeść nic innego niż schabowego na bogato.
Schabowy na bogaty w mojej wersji, to najwyższej jakości wieprzowina, która biegała sobie na wolnym wybiegu i słuchała amerykańskich rapsów i r’nb. Tak na poważnie, jest to kotlet schabowy w panierce parmezan-owej z duszoną cebulką i pieczarkami. Schaboszczak smażony oczywiście na smalcu. Frytasy domowej produkcji, z polskich ziemniaków. Kolejna spora porcja kalorii. Podobno otyłych trudniej uprowadzić.
Od jutra detoks.
Żartowałem.
Jak tam Wasze rekordy pączkowe i faworkowe?
Składniki:
500 g schabowego
75 g parmezanu
bułka tarta
2 jajka
sól
pieprz
400 g pieczarek
1 kg ziemniaków
cukier
smalec
Proces twórczy:
-
Pokroić i rozbić schabowe.
-
Przyprawić z obu stron solą i pieprzem.
-
Przygotować panierkę. Pomieszać tarty parmezan z bułką tartą. Roztrzepać jajka.
-
Namoczyć kotlety w jajku, a następnie obtoczyć w panierce.
-
Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić na patelnię, doprawić solą i pieprzem. Skarmelizować cebulę. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
-
Pokroić pieczarki na ćwiartki. Postąpić podobnie jak z duszoną cebulą.
-
Kotlety smażyć na smalcu z dwóch stron, aż uzyskają złoty kolor.
-
Podawać z frytkami i duszonymi warzywami.