W prawdzie tłusty czwartek jest dopiero za dwa dni, ale przepisem na domowe pączki podzielę się z Wami w już teraz. Nie ma na co czekać. Dzień święty trzeba święcić, więc trzeba dobrze się przygotować.
Słysząc „tłusty czwartek”, od razu kojarzą mi się pączki i faworki. Co roku staram się pobić osobiste rekordy w zjedzonych pączkach. Na chwilę obecną rekord wynosi 12 pączków w 24 godziny. Szaleństwa nie ma. Pewnie nie grozi mi rekord guinessa, ale za dobrego pączka oddałbym wiele. Uwielbiam z nadzieniem z czarnej porzeczki, wiśni. Oddałbym wiele za pączka z nadzieniem czekoladowym, a nawet różanym. Ta bomba kaloryczne jest zajebiście smaczna. Raz do roku można poszaleć i zamienić się w pączkożercę.
Dotychczas w pączki zaopatrywałem się w pobliskiej piekarni. W tym roku poszedłem na całość i zrobiłem swoje. Zajęcie dość czasochłonne w porównaniu z przejściem kilkudziesięciu metrów do cukierni. Suma summarum smak domowych pączków spłacił z nawiązką, poświęcony czas. Kreple wyposażyłem w nadzienie z czarnej porzeczki oraz nutellę. Jedną porcję standardowo usmażyłem w smalcu wieprzowym.
Składniki:
500 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży
75 g cukru drobno zmielonego
30 g roztopionego masła
250 ml letniego mleka
20 ml spirytusu
3 żółtka
jajko
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
3 kostki smalcu
ulubiona konfitura lub krem czekoladowy
Proces twórczy:
-
Przesiać mąkę dwa razy. Połączyć wszystkie suche składniki ( mąka, cukier, drożdże, cukier wniliowy, sól). Dokładnie wymieszać.
-
Dodać mokre składniki (mleko, masło, żółtka, jajko spirytus).
-
Wyrabiać ciasto przez 10-15 minut, aż będzie elastyczne.
-
Włożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
-
Podzielić ciasto na 12-14 części (po 50 gram każda). Uformować kuleczki. Spłaszczyć ręką każdą „kuleczkę”. Nałożyć nadzienie i zamknąć pączka. Ponownie nadać okrągły kształt pączkowi..
-
Odstawić na oprószoną stolnicę do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
-
Roztopić smalec. Nagrzać tłuszcz do 170 stopni Celsjusza. Smażyć partiami pączki. Po 3-4 minuty z każdej strony. Pilnować, aby się nie spaliły.
-
Odsączyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.