BARSZCZ UKRAIŃSKI

Barszcz ukraiński zagościł na mym stole. Zupa znana i lubiana przez setki krytyków kulinarnych. Szczerze mówiąc, barszczyk ukraiński też znajduje wysokie miejsce na mojej liście zup. Jest to zupa sycąca, a przede wszystkim bardzo zdrowa i smaczna. Przywędrowała za wschodniej granicy i podbiła serca polaków. Duża ilość warzyw sprawia, iż wystarczą dwa talerze, aby dobrze się najeść.

W moim wykonaniu barszcz ukraiński gotowany jest na żeberkach wieprzowych. Po za dużą ilością mięsa wrzucam jeszcze kapustę włoską, buraki, cebule, ziemniaki, fasolkę i marchewkę. Na sam koniec lekko zabielam śmietaną. Oto cały sekret barszczu ukraińskiego.

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych

2 litry wody

2 buraki

4 – 6 ziemniaków

marchewka

cebula

2 ząbki czosnku

puszka białej cebuli

50 ml śmietany 18%

garść fasolki szparagowej

pietruszka (korzeń)

seler

4 liście laurowe

6 – 8 ziaren ziela angielskiego

łyżka octu winnego

1/2 łyżeczki cukru białego

sól

pieprz

Proces twórczy:

  1. Umyć i pokroić żeberka na mniejsze części. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować przez godzinę. W trakcie gotowania dorzucić liście laurowe i ziele angielskie.

  2. Pokroić buraki i kapustę w paski. Ziemniaki i marchewkę w kostkę. Cebulę i czosnek poszatkować w drobną kostkę.

  3. Odcedzić żeberka. Do wywaru dodać twardsze warzywa: buraki, ziemniaki, seler, pietruszka, marchew. Gotować kolejne 30 minut.

  4. Dodać fasolkę szparagową oraz puszkę fasoli białej (wcześniej odcedzić). Doprawić zupę octem, cukrem, solą i pieprzem. Wlać śmietanę. Chwilę podgotować.

  5. Wyjąć korzeń selera i pietruszki.

  6. Posypać zieleniną.

1-IMG_0669 1-IMG_0667 1-IMG_06621-IMG_0664

Dodaj komentarz