Barszcz ukraiński zagościł na mym stole. Zupa znana i lubiana przez setki krytyków kulinarnych. Szczerze mówiąc, barszczyk ukraiński też znajduje wysokie miejsce na mojej liście zup. Jest to zupa sycąca, a przede wszystkim bardzo zdrowa i smaczna. Przywędrowała za wschodniej granicy i podbiła serca polaków. Duża ilość warzyw sprawia, iż wystarczą dwa talerze, aby dobrze się najeść.
W moim wykonaniu barszcz ukraiński gotowany jest na żeberkach wieprzowych. Po za dużą ilością mięsa wrzucam jeszcze kapustę włoską, buraki, cebule, ziemniaki, fasolkę i marchewkę. Na sam koniec lekko zabielam śmietaną. Oto cały sekret barszczu ukraińskiego.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
2 litry wody
2 buraki
4 – 6 ziemniaków
marchewka
cebula
2 ząbki czosnku
puszka białej cebuli
50 ml śmietany 18%
garść fasolki szparagowej
pietruszka (korzeń)
seler
4 liście laurowe
6 – 8 ziaren ziela angielskiego
łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki cukru białego
sól
pieprz
Proces twórczy:
-
Umyć i pokroić żeberka na mniejsze części. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować przez godzinę. W trakcie gotowania dorzucić liście laurowe i ziele angielskie.
-
Pokroić buraki i kapustę w paski. Ziemniaki i marchewkę w kostkę. Cebulę i czosnek poszatkować w drobną kostkę.
-
Odcedzić żeberka. Do wywaru dodać twardsze warzywa: buraki, ziemniaki, seler, pietruszka, marchew. Gotować kolejne 30 minut.
-
Dodać fasolkę szparagową oraz puszkę fasoli białej (wcześniej odcedzić). Doprawić zupę octem, cukrem, solą i pieprzem. Wlać śmietanę. Chwilę podgotować.
-
Wyjąć korzeń selera i pietruszki.
-
Posypać zieleniną.