Kłaniam się nisko, wracam po krótkiej nieobecności. Naładowałem akumulatory i zaczynam miesiąc z przytupem. Luty jest miesiącem szczególnie ważnym dla mnie. W tym roku właśnie stuknie mi trzydziestka, chrześniak już na torcie będzie miał cztery świeczki, a moja mama będzie obchodzić kolejną osiemnastkę – i wszystko będzie miało miejsce, w najkrótszym miesiącu roku. Intensywny czas.
Chciałbym świętować z Wami. Jest Was już prawie 2000 osób. Nie posiadam milionów na koncie, mieszkam w kawalerce więc imprezy masowej nie dam radę ogarnąć. Pogoda nie sprzyja grillowaniu i imprezie pod chmurką. Jedynie co mogę zrobić to częściej dzielić się przepisami. Cel mam ambitny. Zamierzam wrzucać codziennie przepyszny przepis.
Na pierwszy ogień pójdzie węgierski gulasz podany z kopytkami. Gulasz oczywiście zrobiony na wołowinie, papryce i pieczarkach. Kopytka przygotowane z „tajnego” przepisu mojej mamy. Gulasz w połączeniu z kopytkami miażdży kubki smakowe.
Smacznego !
P.S
Zapomniałem jeszcze o urodzinach teściowej. Też ma kolejną osiemnastkę. Same imprezy. Jak żyć ? 🙂
Składniki:
Gulasz
800 g łopatki wołowej
600-800 ml bulionu wołowego
1 papryka czerwona
1 duża marchewka
500 g pieczarek
1 cebula czerwona
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chili
4-6 ziela angielskiego
5-6 listków laurowych
sól
pieprz
kopytka
500 g ugotowanych ziemniaków (gotować w posolonej wodzie)
100 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
Proces twórczy:
-
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę.
-
Mięso lekko posypać mąką. Smażyć na patelni przez kilka minut. Im bardziej mięso będzie przysmażone to tym ciemniejszy będzie sos. Mięso wrzucić do garnka.
-
Zeszklić cebulę na złoty kolor. Dodać do mięsa.
-
Wlać do garnka bulion. Dodać ziele i liście laurowe. Gotować przez godzinę na małym ogniu.
-
Umyć i pokroić pieczarki na ćwiartki. Dusić na patelni. Paprykę i marchewkę pokroić w kostkę.
-
Wrzucić do wywaru pieczarki i paprykę, marchewkę. Dodać przyprawy: papryka słodka, chili, pieprz, sól (uważać z solą – pamiętajmy że wywar/bulion już jest słonawy). Gotować kolejną godzinę, aż sos się zredukuje.
-
KOPYTKA. Obrać i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę.
-
Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wbić jajko. Wyrobić ciasto w rękach. Podzielić masę na 4 części. Uformować cienkie wałki, lekko spłaszczyć. Kroić na ukos, aby powstał romb.
-
Wrzucić kopytka do gotującej wody. Po wypłynięcie na powierzchnię gotować minutę.
-
Podawać gulasz z kopytkami i ulubioną surówką.