WĘGIERSKI GULASZ Z KOPYTKAMI

Kłaniam się nisko, wracam po krótkiej nieobecności. Naładowałem akumulatory i zaczynam miesiąc z przytupem. Luty jest miesiącem szczególnie ważnym dla mnie. W tym roku właśnie stuknie mi trzydziestka, chrześniak już na torcie będzie miał cztery świeczki, a moja mama będzie obchodzić kolejną osiemnastkę – i wszystko będzie miało miejsce, w najkrótszym miesiącu roku. Intensywny czas.

Chciałbym świętować z Wami. Jest Was już prawie 2000 osób. Nie posiadam milionów na koncie, mieszkam w kawalerce więc imprezy masowej nie dam radę ogarnąć. Pogoda nie sprzyja grillowaniu i imprezie pod chmurką. Jedynie co mogę zrobić to częściej dzielić się przepisami. Cel mam ambitny. Zamierzam wrzucać codziennie przepyszny przepis.

Na pierwszy ogień pójdzie węgierski gulasz podany z kopytkami. Gulasz oczywiście zrobiony na wołowinie, papryce i pieczarkach. Kopytka przygotowane z „tajnego” przepisu mojej mamy. Gulasz w połączeniu z kopytkami miażdży kubki smakowe.

Smacznego !

P.S

Zapomniałem jeszcze o urodzinach teściowej. Też ma kolejną osiemnastkę. Same imprezy. Jak żyć ? 🙂

Składniki:

Gulasz

800 g łopatki wołowej

600-800 ml bulionu wołowego

1 papryka czerwona

1 duża marchewka

500 g pieczarek

1 cebula czerwona

1 łyżka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki chili

4-6 ziela angielskiego

5-6 listków laurowych

sól

pieprz

kopytka

500 g ugotowanych ziemniaków (gotować w posolonej wodzie)

100 g mąki pszennej

20 g mąki ziemniaczanej

1 jajko

Proces twórczy:

  1. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę.

  2. Mięso lekko posypać mąką. Smażyć na patelni przez kilka minut. Im bardziej mięso będzie przysmażone to tym ciemniejszy będzie sos. Mięso wrzucić do garnka.

  3. Zeszklić cebulę na złoty kolor. Dodać do mięsa.

  4. Wlać do garnka bulion. Dodać ziele i liście laurowe. Gotować przez godzinę na małym ogniu.

  5. Umyć i pokroić pieczarki na ćwiartki. Dusić na patelni. Paprykę i marchewkę pokroić w kostkę.

  6. Wrzucić do wywaru pieczarki i paprykę, marchewkę. Dodać przyprawy: papryka słodka, chili, pieprz, sól (uważać z solą – pamiętajmy że wywar/bulion już jest słonawy). Gotować kolejną godzinę, aż sos się zredukuje.

  7. KOPYTKA. Obrać i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę.

  8. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wbić jajko. Wyrobić ciasto w rękach. Podzielić masę na 4 części. Uformować cienkie wałki, lekko spłaszczyć. Kroić na ukos, aby powstał romb.

  9. Wrzucić kopytka do gotującej wody. Po wypłynięcie na powierzchnię gotować minutę.

  10. Podawać gulasz z kopytkami i ulubioną surówką.

1-IMG_0400 1-IMG_0406 1-IMG_0413 1-IMG_0416

Dodaj komentarz