SCHAB W SOSIE SŁODKIE CHILI

Kłaniam się nisko. Dawno mnie tu nie było. Czas spędzony na narodowej kwarantannie należało nadrobić w pracy, taka uroda zawodu przedstawiciela. Dodatkowo w domowym zaciszu szykowałem kilka kulinarnych projektów, które w nadchodzącym czasie będziecie mogli śledzić na kanale YouTube. Dzisiaj podzielę się szybkim przepisem na schab po azjatycku, w towarzystwie zielonych szparagów. Danie przygotowane na spontanie, zawsze wychodzi najlepiej.

Podchodząc do robienia obiadu wiedziałem tylko, że będę szamać schab, a w jakiej odsłonie to było niewiadomą. Mięso podzieliłem na kotlety, a następnie lekko rozbiłem pięścią. Kolejny krok to krojenie w drobne paski i szybkie marynowanie w sosie sojowym, miodzie, soku z limonki oraz miodzie – 30 minut spokojnego leżakowania wystarczy. Szybkie smażenie w WOK-u, szparagi, sos chili, sezam i ryż basmanti. Obiad gotowy. Wszystko jak zawsze opisane w procesie twórczym.

Trzymajcie się.

Piona!

Składniki:

  • 300 g schabu
  • 200 g zielonych szparagów
  • Dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 70 ml sosu słodkie chili
  • 30 ml wody
  • sok z połowy limonki
  • czarny sezam

Proces twórczy:

  1. Podzielić mięso na kotlety. Lekko rozbić tłuczkiem. Pokroić w paski.
  2. Przygotować marynatę. Połączyć przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, miód, sok z limonki.
  3. Zamarynować mięso i odstawić na 30-60 minut.
  4. Rozgrzać WOK do czerwoności. Wlać 2 łyżki oleju sezamowego. Wrzucić mięso (bez marynaty). Smażyć 4-5 minut. Dodać pokrojone szparagi. Smażyć kolejne 2 minut.
  5. Dodać sos słodkie chili (lub pikantny odpowiednik) oraz wodę. Dokładnie wymieszać, i smażyć jeszcze minutę.
  6. Podawać z ryżem. Całość obwicie posypać sezamem i cebulką dymką.
  7. Smacznego.