BUŁKI BAWARSKIE

Dobry wieczór. W ostatnim poście wspomniałem o ważnej roli w gotowaniu jaką jest inspiracja. Parę dni temu kręciłem się po Lidlu i natrafiłem na etykietę „nowość”, na dziale piekarni. Dyskont wprowadził bułki bawarskie. Magia marketingu niemieckiego spożywczaka nie zadziałała i nie wziąłem „bawarki” do papierowej torebki. Jednak ciekawość zaprowadziła mnie do wujka google. Poszperałem i znalazłem kilka istotnych informacji.

Szybki wypad do Lidla, zaowocował zabawą w piekarza. Bułki bawarskie to takie połączenie precla, bułki pszennej i bułki maślanej. Magiczne połączenie. Kto to wymyślił miał fantazję albo był na mocnych dragach. Na pierwszy rzut oka, przepis może wydawać się skomplikowany, ale to nic trudnego. Proces przygotowania bułeczek składa się z czterech etapów: etap pierwszy to wyrastanie ciasta, etap drugi to mrożenie bułeczek, etap trzeci to parzenie bułek, etap czwarty to pieczenie. Po 100 minutach mamy pyszne bułeczki.

Bułki bawarskie świetnie sprawdzą się na śniadanie czy burgery. Jeżeli lubisz bawić się w piekarza i wygniatać ciasto to ten przepis jest stworzony dla Ciebie.

Jutro na łamach blogaska ślunski obiod, a w poniedziałek burger z wykorzystaniem bułki bawarskiej.

Piona !

 

Składniki: (8-10 bułek)

Ciasto początkowe (rozczyn)

  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
  • 11 g suchych drożdży

 

Ciasto właściwe

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 30 g roztopionego masła

 

Solanka

  • 1l wody
  • 50 g sody oczyszczonej

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować ciasto początkowe. Połączyć w misce ze sobą mąkę, wodę, drożdże, miód. Dokładnie wymieszać/ wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką miskę i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Dodać składniki ciasta właściwego (mąka, sól, masło) do wyrośniętego ciasta początkowego. Na stolnicy wyrabiać ciasto przez 15 minut. Ponownie zostawić ciasto do wyrośnięcia przez 30 minut pod przykryciem.
  3. Podzielić ciasto na 8-10 części. Uformować bułeczki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
  4. Włożyć bułeczki do zamrażarki na 30 minut.
  5. Zagotować wodę z sodą oczyszczoną. Wyjąć bułki z zamrażarki. Wrzucać bułki pojedynczo do solanki, górą bułki do dna i gotować przez 30 sekund. Odcedzić. Naciąć górę bułki symbolem „X”.
  6. Położyć bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopnia Celsjusza.