Kłaniam się nisko. Na niedzielny obiad przygotowałem wypasione burrito z ryżem, chili con carne i klasycznymi składnikami kuchni meksykańskiej. Nie przypuszczałem, że wyjdzie mi taki meksyk! Do sosu chili con carne przemyciłem kilka kostek gorzkiej czekolady 90%. Zabieg ten, okazał się strzałem w dziesiątkę. Moja ulubiona potrawa nabrała nowego wymiaru.
Bazą burrito oczywiście było chili con carne, które przygotowałem na bazie wołowego mięsa mielonego, passaty pomidorowej, bulionu wołowego, oraz mieszanki papryk, czerwonej fasoli i kukurydzy. Przyprawa kumin nadaje charakterystycznego smaku potrawie. Chili con carne do burrito musi być gęste, gdyż nadmiar płynu może rozwalić nam placki tortilli.
Również istotne w meksykańskim placku są dodatki. U mnie w tortilli zagościło awokado, świeża kolendra, kwaśna śmietana, ser cheddar i obowiązkowo papryczka jalapeno. Do chrupania wylądowała jeszcze młoda kapusta pekińska. Jeżeli macie trochę czasu, to gorąco polecam tan przepis.
Piona!
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny (kark / antrykot)
- 30 g gorzkiej czekolady 90%
- 1 cebula czerwona
- 1 papryka czerwona
- 1 papryk zielona
- 400 ml passaty pomidorowej
- 100 ml bulionu wołowego
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki chili
- 4 ząbki czosnku
- garść świeżej kolendry
- sól
- pieprz
dodatki
- ser cheddar
- kapusta pekińska
- ryż
- śmietana 18 %
- awokado
- jalapeno
- placki tortilli
Proces twórczy:
- Pokroić w kostkę paprykę czerwoną i zieloną. Cebulę również poszatkować w drobną kosteczkę. Podsmażyć wszystko na łyżce masła, 5 minut wystarczy. Warzywa przełożyć na talerz.
- Podsmażyć na patelni mielone mięso wołowe. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć 6 minut. Mięso przełoży do garnka.
- Wlać passatę i bulion. Dodać Wszystkie przyprawy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
- Wsypać podsmażoną paprykę z cebulą. Gotować kolejne na 15 minut. Dodać kostki czekolady.
- Odcedzić kukurydzę i fasolę. Opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do garnka wraz z posiekaną kolendrą. Gotować 10 minut.
- Ugotować ryż. Poszatkować kapustę, zetrzeć cheddar i przygotować resztę składników.
- Złożyć burrito: tortilla -> śmietana -> cheddar -> ryż -> chili con carne -> kapusta -> awokado -> jalapeno – kolendra -> skropić sokiem z limonki. Zawinąć i podpiec w grillu elektrycznym.
- Smacznego.




