KARKÓWKA Z GRILLA NA 3 SPOSOBY

Odliczamy godziny do weekendu. Zostało już naprawdę niewiele. Dasz radę ! Jeszcze trochę i będziesz wolnym przez dwa dni człowiekiem, bez korpo zmartwień. WRÓĆ! To nie jest kolejny blog o tematyce „kołczingowej” czy też motywacyjnej, tylko NAJLEPSZY blog o GRILLOWANIU. A więc, najwyższy czas, aby pomyśleć co wrzucić na ruszt. Przychodzę z pomocą i dzielę się trzema pomysłami na „oklepany” karczek z grilla.

Przepisy są proste, szybkie i zwalają z nóg każdego krytyka wieprzowiny. Pierwszy pomysł to marynata musztardowo – miodowa. Jest to idealny balans między pikanterią rosyjskiej musztardy a słodyczą płynącą z miodu. Druga propozycja to orientalna mieszanka przypraw, która przeniesie Cię z pierwszym gryzem do gorącej Turcji. Ostatni pomysł na karczek z grilla to marynata na bazie kultowego napoju o smaku coli (może być pepsi albo coca – cola), syropu klonowego oraz papryczek chili.

 

Składniki:

1 kg karkówki wieprzowej

marynata musztardowo – miodowa:

4 łyżki musztardy

1 łyżka miodu

sól

pieprz

marynata a’la kebab:

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

1/2 łyżeczki soli morskiej

1/2 łyżeczki curry

2 ząbki czosnku

szczypta kurkumy

szczypta kuminu

szczypta papryki chili

szczypta cynamonu

pieprz ziołowy

marynata z coli:

500 ml coli

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżka sosu worcestershire

1 papryczka chili pokrojona w kosteczkę (bez pestek)

sól

pieprz ziołowy

 

Proces twórczy:

  1. Mięso myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem. Kroimy steki o grubości 2-3 cm. Kotlety lekko rozbijamy pięścią.
  2. Przygotowujemy ulubioną marynatę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Karczek marynujemy przez 2-3 godziny. Najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.
  3. Rozpalamy grill do czerwoności.
  4. Karczek grillujemy z każdej strony po 8-12 minut. Jeżeli wybraliśmy marynatę musztardowo – miodową lub marynatę na bazie coli to podczas grillowania, smarujemy pędzelkiem karczek pozostałą marynatą. Dzięki temu uzyskamy smaczną i soczystą karkówkę.

Dodaj komentarz