SAŁATKA GYROS

Kłaniam się nisko. W ten piękny piątek, piąteczek, piątunio zaprezentuję przepis na największy klasyk pośród sałatkowych klasyków, czyli GYROS. Sezon karnawałowy trwa już jakiś czas, domówka goni domówkę więc nie ma co czekać i trzeba działać. Nie ważne co by gościło na okolicznościowym stole, to gyros zawsze zniknie pierwszy. Przed imprezami, które organizuję zawsze padają dwa pytania: „czy będą burgery?” i „czy będzie gyros?”. Dwa bestselery na domówkach u Bartka. Z burgerami bywa różnie, bo nie chce mi się z tym za bardzo pieprzyć, ale gyrosik zawsze na stole stoi.

W czym tkwi sekret tejże sałatki? W prostocie. Kurczaka większość osób lubi, a reszta składników też jest przyjazna dla zdrowia. Pomimo obecności majonezu sałatka nie jest „ciężka” i elegancko wchodzi pod kieliszeczek zimniutkiej wódeczki, czy dla abstynentów pod herbatkę. Jedyny patent, który wyróżnia mojego gyrosa od reszty jest własna mieszanka przypraw. Trzeba też pamiętać o odpowiednim usmażeniu kuroka, aby był soczysty. Przeciągnięty „cziken” psuje smak śródziemnomorskiej sałatki.

Zostawiam Was z krótkim instruktażowym filmikiem jak zrobić kozackiego gyrosa. Myślę, że z kolejnymi filmikami na YouTube będzie już lepsze flow i dacie suba na kanale.

Tymczasem !

 

 

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 mała cebula biała
  • 1 mała cebula czerwona
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • majonez
  • ketchup
  • oliwa z oliwek

 

mieszanka przypraw

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki cukru brązowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz
  • szczypta chili

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć pierś kurczaka. Pokroić w drobną kostkę. Przyprawić mięso mieszanką przypraw. Usmażyć na oliwie z oliwek. Odsączyć papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu.
  2. Pokroić w drobna kostkę paprykę, cebulę i ogórki kiszone. Poszatkować kapustę pekińską.
  3. Przełożyć kurczaka na samo dno miski w której będzie sałatka. Następnie dodać następujące warstwy: cebula -> ogórek kiszony -> papryka -> kukurydza –> majonez -> ketchup -> kapusta pekińska.
  4. Przykryć folią spożywczą i zostawić na 2 godziny w lodówce. Gotowe.