DOMOWE PIEGUSKI

Mieć ciastko, czy zjeść ciastko? Oto jest pytanie. Długo nie rozkminiałem i zrobiłem taki zapas ulubionych ciasteczek, że po kilku dniach miałem ich serdecznie dość, zresztą jak całej reszty wigilijno – świątecznych dań. Czas obżarstwa minął i trzeba czekać kilka miesięcy na kolejne wyzwania. Największym zaskoczeniem minionych świąt jest fakt, że moja waga wzrosła jedynie 200 gram! Połączenie gastro-fazy z siłką daje niezłe efekty.

Powracając do ciasteczek… Nie ukryję przed Wami, że jestem łasuchem. Uwielbiam różnorodne słodkości, jednak największą słabość mam do piegusek, kruchych ciasteczek z kawałkami czekolady. W połączeniu ze szklanką zimnego mleka niszczą system. Madzia G. wyłaby do nieba jak oszalała. Sklepowe pieguski nie są takie złe, ale proponuję poświęcić trochę czasu na przygotowanie własnych, a nie wyciągnięcie już ręki po sklepowe.

Przygotowanie domowych piegusek jest banalne jak nalanie wódeczki do kieliszka (chyba że jesteście już grubo po 0,7 na głowę). Wystarczy roztopione masło połączyć z cukrem, mąką i jajkiem. Następnie wszystko wymieszać za pomocą miksera i wsypać posiekaną tabliczkę mlecznej czekolady. Na koniec ciasteczka włożyć do pieca na 20 minut i gotowe. Całość nie zajmie Wam więcej niż 40 minut.

Zdradzę Wam jeszcze jeden ciekawy dodatek do domowych piegusek. Śmiało możecie zastąpić mleczną czekoladę białą, albo dodać wiórki kokosowe i orzechy. Odkryłem Amerykę 🙂

Jakie macie plany na sylwestra? Jest wśród obserwujących jakiś Sylwester ?

Piona !

 

Składniki:

  • 150 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

 

Proces twórczy:

  1. Roztopić masło na małym ogniu. Wymieszać z cukrem. Przelać do miski.
  2. Dodać jajko, żółtko oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko wymiksować na gładką masę.
  3. Przesiać mąkę przez sito. Wymieszać sodę z mąką i wsypać do masy. Wyrobić na gładką masę.
  4. Posiekać tabliczkę czekolady na małe kawałeczki. Dodać do masy i wymieszać całość łyżką.
  5. Nakładać ciastka łyżka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec ciastka w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 20 minut.