Światowy Dzień Burgera wypada 28 maja. Z tej okazji przygotowałem wypasionego burgera, który skrywa ponad 400 gram szlachetnej wołowiny. Podwójny burger został wzbogacony o przepysznych domowy ketchup rabarbarowy. Rabarbar całemu buksowi nadał kwaskowaty smak, który idealnie łączy się ze słodkawym sosem curry i serem mimolette. Świeżości nadje pomidor malinowy i ogórek gruntowy. Nie dajcie się zastraszyć zdjęciom. Dałem radę temu burgerowi. Żuchwa jest cała, wystarczy umiejętnie uchwycić tą bestię. Jedyny problem jaki może wystąpić, to brudna koszulka 🙂
Przesyłajcie zdjęcia swoich burgerów pod postem na facebooku 🙂
Składniki:
400 g karku wołowego
ser mimolette
pomidor malinowy
cebula czerwona
ogórek gruntowy
sól morska
pieprz
czosnek granulowany
papryka słodka
400 g pokrojonych pomidorów
700 g rabarbaru
2 łyżki miodu
sól
pieprz
liść laurowy
2-3 ziarna angielskiego
Proces twórczy:
- Mięso mielimy. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką słodką. Dokładnie wyrabiamy i formujemy burgera.
- Burgera grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Podczas grillowania z drugiej strony kładziemy ser oraz bułkę.
- Składamy kanapkę. Na dolną połówkę bułki kładziemy: ketchup rabarbarowy -> sałata lodowa -> 2x burger -> pomidor malinowy -> ogórek gruntowy -> cebula czerwona -> sos curry.
- KETCHUP RABARBAROWY: Rabarbar obieramy z pierwszej warstwy skóry. Kroimy w drobną kostkę.
- Do garnka wrzucamy pomidory, rabarbar oraz miód. Przyprawiamy solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na małym ogniu przez 50 minut.
- Następnie wyciągamy liście laurowe i ziele. Wszystko blendujemy. Gotujemy kolejne 5 minut, aby jak wyparował nadmiar wody. Gotowe.