PODWÓJNY BURGER Z KETCHUPEM RABARBAROWYM

Światowy Dzień Burgera wypada 28 maja. Z tej okazji przygotowałem wypasionego burgera, który skrywa ponad 400 gram szlachetnej wołowiny. Podwójny burger został wzbogacony o przepysznych domowy ketchup rabarbarowy. Rabarbar całemu buksowi nadał kwaskowaty smak, który idealnie łączy się ze słodkawym sosem curry i serem mimolette. Świeżości nadje pomidor malinowy i ogórek gruntowy. Nie dajcie się zastraszyć zdjęciom. Dałem radę temu burgerowi. Żuchwa jest cała, wystarczy umiejętnie uchwycić tą bestię. Jedyny problem jaki może wystąpić, to brudna koszulka 🙂

Przesyłajcie zdjęcia swoich burgerów pod postem na facebooku 🙂

 

Składniki:

400 g karku wołowego

ser mimolette

pomidor malinowy

cebula czerwona

ogórek gruntowy

sól morska

pieprz

czosnek granulowany

papryka słodka

400 g pokrojonych pomidorów

700 g rabarbaru

2 łyżki miodu

sól

pieprz

liść laurowy

2-3 ziarna angielskiego

 

Proces twórczy:

  1. Mięso mielimy. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką słodką. Dokładnie wyrabiamy i formujemy burgera.
  2. Burgera grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Podczas grillowania z drugiej strony kładziemy ser oraz bułkę.
  3. Składamy kanapkę. Na dolną połówkę bułki kładziemy: ketchup rabarbarowy -> sałata lodowa -> 2x burger -> pomidor malinowy -> ogórek gruntowy -> cebula czerwona -> sos curry.
  4. KETCHUP RABARBAROWY: Rabarbar obieramy z pierwszej warstwy skóry. Kroimy w drobną kostkę.
  5. Do garnka wrzucamy pomidory, rabarbar oraz miód. Przyprawiamy solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na małym ogniu przez 50 minut.
  6. Następnie wyciągamy liście laurowe i ziele. Wszystko blendujemy. Gotujemy kolejne 5 minut, aby jak wyparował nadmiar wody. Gotowe.

Dodaj komentarz