PANIEROWANE SKRZYDEŁKA Z KFC

Kłaniam się nisko. Długi weekend należy odpowiednio rozpocząć, zrobić dobrą „bazę” na świętowanie Niepodległości Polski. Krążą różne metody, aby podczas imprezy alkohol nas nie sponiewierał za mocno. Jedną z metod jest zjedzenie czegoś tłustego. Lubię zjeść syty posiłek dwie godziny przed zabawą. Dzisiaj przedstawię przepis na panierowane skrzydełka a’la KFC. Jest to klasyk, i pewnie kilka osób śledzących bloga jadło wypełniony po brzegi kurczakiem kubełek. Oczywiście można panierować wszystkie części kurczaka. Ja uwielbiam skrzydełka, i przy nich zostaniemy (po drugie były w promocji :D).

Skrzydełka najpierw marynuję z mieszance maślanki, mąki kukurydzianej i kilku przypraw przez 4 godziny. Drugi etap to obtaczanie mięsa w mące z „tajnymi” składnikami. Na sam koniec smażę w głębokim tłuszczu. Podaje z ulubionym sosem i frytkami.

Wszystkiego dokładnie opisane jest w procesie twórczym.

Tymczasem.

Piona.

 

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 8 łyżek mąki kukurydzianej
  • 200 – 300 ml maślanki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki chili
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • pieprz czarny
  • sól

 

Panierka

  • 1 kg mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka tymianku

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć skrzydełka. Odciąć lotki, następnie w „zgięciu” skrzydełka podzielić na dwie części.
  2. Przygotować marynatę. W dużej misce połączyć maślankę, miód, olej. Dobrze wymieszać. Wsypać mąkę. Dodać resztę składników. Wymieszać rózgą.
  3. Dodać skrzydełka do marynaty, odstawić na kilka godzin do lodówki.
  4. Przygotować panierkę. W dużym pojemniku / garnku wymieszać mąkę, sól, tymianek.
  5. Rozgrzać olej do 150 stopni Celsjusza.
  6. Obtoczyć dokładnie skrzydełka w panierce. Wrzucić do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć 5-6 minut,aż uzyskają złocisty kolor.
  7. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  8. Podawać z frytkami i ulubionymi sosami.