ROLADKI SCHABOWE Z PIECZARKAMI

Kłaniam się nisko. Jak tam u Was mija kwarantanna? W sumie nie ma co bić piany na sytuację panującą w sklepach. Za kilka dni znowu sklepowe półki będą pękać z nadmiaru produktu. Jestem tego pewien. Do wszystkiego podchodzę z chłodną głową. Nie zrobiłem zapasu makaronu, ryżu, mąki czy innych deficytowych produktów. Poszedłem inną drogą. Zamierzam przez kilka najbliższych dni gotować posiłki z tego co skrywa moja zamrażarka. Lodówka posiada 3 średnie komory, na pierwszy rzut oka parę kilo mięcha jest. Nawet znajdą się jakieś pierogi i inne rarytasy. Jest dobrze.

Na pierwszy ogień poszedł schab oraz pojemnik z duszonymi pieczarkami i cebulą. Z tego połączenia powstały schabowe roladki z grzybowym farszem. Schab podzieliłem na porcję. Rozbiłem na cienkie kotlety. Przyprawiłem standardowo solą, pieprzem, oraz szczyptą czosnku granulowanego i papryki słodkiej. Farsz to nic innego, niż poszatkowane pieczarki i cebula wrzucona na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek.

Na środek rozpłaszczonego schabowego położyłem konkretną (czubatą łyżkę stołową) farszu. Następnie zawinąłem schab w roladkę. Roladki oprószyłem lekko mąką, a następnie podsmażyłem na smalcu. Na sam koniec podsmażone roladki przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Zalałem bulionem i włożyłem do piekarnika na 30 minut. Obiad gotowy. Oczywiście możecie takie roladki podawać z makaronem, ryżem albo ziemniakami. Ja wybrałem ostatnią opcję.

Trzymajcie się zdrowo, kochani!

Piona!

Składniki:

  • 700 g schabu
  • 500 g pieczarek
  • 500 ml bulionu warzywny lub rosół
  • 1 duża cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka pszenna
  • smalec
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Pokroić na 1 cm kotlety. Rozbić tłuczkiem.
  2. Przyprawić kotlety z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz papryką słodką.
  3. Obrać i pokroić pieczarki i cebulę. Obrane i poszatkowane warzywa podsmażyć na oliwie. Przecisnąć czosnek prze praskę. Smażyć, aż grzyby puszczą większość „soków” (około 8-10 minut). Odsączyć z nadmiaru soków.
  4. Położyć 1 dużą łyżkę farszu na każdy rozbity i przyprawiony kotlet schabowy. Boki zawinąć do środka. Bok od strony brzucha zawinąć za farsz, i mocno zrolować. Roladki oprószyć z każdej strony mąką pszenną.
  5. Podsmażyć roladki na smalcu z każdej strony po 2 minuty.
  6. Przełożyć roladki do naczynia żaroodpornego. Zalać gorącym bulionem (roladki powinny być w połowie zanurzone w bulionie). Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  7. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut.
  8. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
  9. Smacznego.