WIEŻA TOSTOWA, PRZEKĄSKA NA IMPREZĘ

Kłaniam się nisko. Już jutro w kalendarzu pojawi się ostatnia kartka do zerwania, a co za tym idzie, zabawa sylwestrowa. Spadł na mnie zaszczyt wśród znajomych organizacji tejże imprezy. W ostatnich dniach szukałem nowych rozwiązań kulinarnych, aby sprawić uśmiech na twarzach moich przyjaciół. Wczoraj dzieliłem się przepisem na sałatkę burgerową. Dzisiaj będzie przepis o wiele prostszy i szybszy do ogarnięcia. Zrobicie to w 25 minut. O co chodzi? Nic skomplikowanego. Tosty.

Wieża tostowa z piekarnika to przekąska na ciepło, podawana z ulubionymi sosami, które możecie sami przygotować, albo poratować się gotowymi. Ja w tym roku postawiłem na sosy Develey. Mają najlepszy sos czosnkowym i kozacką musztardę. Zresztą ketchup też daje radę. Dobra koniec z reklamą bo nawet nie dostałem złamanego grosza. Wieża tostowa składa się oczywiście z kilku-kilkunastu kromek chleba tostowego. Między kromki włożyłem omlety, smażony bekon, pieczony schab oraz topiony ser do tostów. Z warzyw to zrobiłem konfiturę z czerwonej cebuli. Nie zabrakło też wspomnianej musztardy i ketchupu, aby tosty nie były za suche. Ostatnią kromkę posmarowałem masłem, i w całą konstrukcję wbiłem cztery patyczki do szaszłyków. Potem fru do piekarnika na kilkanaście minut. Wieżę podzieliłem na 4 części. Jeden patyczek to jeden szaszłyk tostowy. Wszystko polałem ulubionym sosem.

Czemu nie zrobiłem własnego sosu? Z oszczędności czasu i małej lodówki. Sylwestra robię w kawalerce dla 8 osób, a to wiąże się z dobrą organizacją czasu, i odpowiedniego zagospodarowania powierzchni użytkowej. Jak można coś zrobić szybciej i bystrzej podczas imprezy, to trzeba to zrobić. Zaufajcie.

Co sądzicie o mojej przekąsce na ciepło?

Piona!

 

Składniki:

  • 1 chleb tostowy pszenny
  • 10-15 plasterków sera topionego w plastrach
  • 1 cebula czerwona
  • 100 g boczku śniadaniowego
  • 50 g schabu pieczonego
  • 2 jajka
  • papryka czerwona
  • ketchup
  • musztarda
  • sos czosnkowy
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz
  • 20 ml mleka
  • patyczki do szaszłyków

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować omlet. Wbić jajka do miseczki. Wlać mleko. Przyprawić do smaku solą, pieprzem. Rozbełtać rózgą. Rozgrzać masło na patelni. Usmażyć omlet. Zdjąć z patelni, i pokroić omlet w kwadraty wielkości kromek chleba tostowego.
  2. Usmażyć bekon na patelni grillowej.
  3. Pokroić cebulę w pióra. Podusić cebulę na maśle z dodatkiem soli i cukru.
  4. Paprykę pokroić w drobną kostkę.
  5. Zbudować wieżę. Pierwsza kromka, łyżeczka musztardy i plasterek sera. Kolejna kromka to ketchup i omlet. Następna kromka z bekonem i musztardą. Kromka z dwoma plasterkami sera. Bekon. Ser i papryka. Omlet z ketchupem. Schab. Na przed ostatnią kromkę kładę konfiturę z cebuli czerwonej. Zamykam kromką posmarowaną masłem.
  6. Wbić w wieżę patyczki do szaszłyków.
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  8. Przekroić wieżę na cztery części. Podawać z ulubionym sosem.
  9. Smacznego.