Przyszedł czas na klasyk niedzielnych obiadów, przedstawiam Wam Pana Schabowego. Wykorzystując dary matki natury, przyrządziłem również zasmażaną młodą kapustkę z młodymi ziemniaczkami. Oczywiście wszystko zostało posypane obficie koperkiem. Dobrze przygotowany zestaw obiadowy, można w ciemno polecić każdemu obcokrajowcowi. Nie ma możliwości, aby nie smakowało.
Większej filozofii w przygotowaniu schabowego nie ma. Wystarczy kupić ładny kawałek schabu, pokroić na kawałki i dobrze rozbić. Co do przyprawiania, używam wyłącznie soli, pieprzu oraz odrobiny czosnku. Panierka z jajka i bułki tartej. Słyszałem o domniemanym przepisie Magdy Gessler na „cudownego” schabowego (w google co drugi przepis nosi nazwę wg. MG). Marynowanie mięsa w mleku i cebuli, nie znalazło u mnie uznania. Cały aromat i smak zdominowany jest cebulą.
Więcej troski trzeba włożyć w przygotowanie zasmażanej kapusty młodej. Pierwszy raz, gdy ją przygotowałem przesadziłem z zasmażką, i wyszedł mi kapuściany budyń. Na podwieczorek polecam, ale niekoniecznie do schabowego. Nie martw się, opiszę jak uniknąć tego kulinarnego faux pas.
Jakie są Wasze ulubione polskie „klasyki” ?
Składniki:
500 g schabu
2 jajka
bułka tarta
sól
pieprz
ząbek czosnku (ew. czosnek granulowany)
główka młodej kapusty
200 ml wody
cebula
łyżka masła
łyżka mąki pszennej
2 listki laurowe
2-3 ziarnka ziela angielskiego
sól
pieprz
Proces twórczy:
- Schab myjemy, dzielimy na kawałki i dobrze rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Odstawiamy na 20 minut, aby wszystko się „przegryzło”.
- Rozbijamy dwa jajka. Dokładnie widelcem mieszamy, aby powstała jedna masa. Przyprawiamy małą ilością soli i pieprzu.
- Kapustę siekamy drobno. Opłukujemy wodą, wrzucamy do garnuszka.
- Dolewamy 200 ml wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy ok. 20 minut, aż kapustka będzie miękka.
- Drobno pokrojoną cebulę smażmy na złoty kolor. Dorzucamy do kapusty. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dusimy kolejne 5 minut, na małym ogniu.
- Na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy łyżkę mąki, energicznie mieszając. Dodajemy do kapustki. Wszystko dobrze mieszamy.
- Na sam koniec dorzucamy garść koperku. Gotowe.
- Kotlety maczamy w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. W zależności od grubości kotleta może to potrwać 5-10 minut. Po przekrojeniu mięso nie może być różowe.