SCHABOWY + ZASMAŻANA MŁODA KAPUSTA

Przyszedł czas na klasyk niedzielnych obiadów, przedstawiam Wam Pana Schabowego. Wykorzystując dary matki natury, przyrządziłem również zasmażaną młodą kapustkę z młodymi ziemniaczkami. Oczywiście wszystko zostało posypane obficie koperkiem. Dobrze przygotowany zestaw obiadowy, można w ciemno polecić każdemu obcokrajowcowi. Nie ma możliwości, aby nie smakowało.

Większej filozofii w przygotowaniu schabowego nie ma. Wystarczy kupić ładny kawałek schabu, pokroić na kawałki i dobrze rozbić. Co do przyprawiania, używam wyłącznie soli, pieprzu oraz odrobiny czosnku. Panierka z jajka i bułki tartej. Słyszałem o domniemanym przepisie Magdy Gessler na „cudownego” schabowego (w google co drugi przepis nosi nazwę wg. MG). Marynowanie mięsa w mleku i cebuli, nie znalazło u mnie uznania. Cały aromat i smak zdominowany jest cebulą.

Więcej troski trzeba włożyć w przygotowanie zasmażanej kapusty młodej. Pierwszy raz, gdy ją przygotowałem przesadziłem z zasmażką, i wyszedł mi kapuściany budyń. Na podwieczorek polecam, ale niekoniecznie do schabowego. Nie martw się, opiszę jak uniknąć tego kulinarnego faux pas.

Jakie są Wasze ulubione polskie „klasyki” ?

 

Składniki:

500 g schabu

2 jajka

bułka tarta

sól

pieprz

ząbek czosnku (ew. czosnek granulowany)

główka młodej kapusty

200 ml wody

cebula

łyżka masła

łyżka mąki pszennej

2 listki laurowe

2-3 ziarnka ziela angielskiego

sól

pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Schab myjemy, dzielimy na kawałki i dobrze rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Odstawiamy na 20 minut, aby wszystko się „przegryzło”.
  2. Rozbijamy dwa jajka. Dokładnie widelcem mieszamy, aby powstała jedna masa. Przyprawiamy małą ilością soli i pieprzu.
  3. Kapustę siekamy drobno. Opłukujemy wodą, wrzucamy do garnuszka.
  4. Dolewamy 200 ml wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy ok. 20 minut, aż kapustka będzie miękka.
  5. Drobno pokrojoną cebulę smażmy na złoty kolor. Dorzucamy do kapusty. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dusimy kolejne 5 minut, na małym ogniu.
  6. Na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy łyżkę mąki, energicznie mieszając. Dodajemy do kapustki. Wszystko dobrze mieszamy.
  7. Na sam koniec dorzucamy garść koperku. Gotowe.
  8. Kotlety maczamy w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. W zależności od grubości kotleta może to potrwać 5-10 minut. Po przekrojeniu mięso nie może być różowe.

Dodaj komentarz