Żeberka wieprzowe, wołowe to jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam je pod każdą postacią. Nie ważne czy duszone, grillowane bądź pieczone. Dobrze przygotowane rozpływają się w ustach, dając niesamowitą rozkosz i szczęście.
Dzisiaj postawiłem na żeberka Kapitana Jack’a Sparrow. Oczywiście natchnieniem na takie połączenie była saga filmów Piraci z Karaibów. Losy głównego bohatera krążą wokół pirackich przygód oraz niezliczonej ilości wypitego rumu. Nie będę ukrywał, że też jestem zwolennikiem tego trunku. Lubię Cuba Libra i Mojito. Dlatego rum przemyciłem do marynaty żeberek i sosu BBQ. Odpowiednia obróbka mięsa sprawi, że w środku będą soczyste, a z wierzchu chrupiące.
Takim połączeniem smaków zaskoczycie niejednego smakosza żeberek.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
100 ml oleju rzepakowego
50 ml sosu sojowego
10 ml sosu worcestershire
1 łyżeczka nasion kolendry (prażona na patelni)
1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru brązowego
1/2 łyżeczka kuminu
majeranek
oregano
sól morska
sos BBQ
300 ml ketchupu
40 ml rumu
20 ml sosu sojowego
małą cebula czerwona
papryczka habanero
łyżeczka miodu
sól
pieprz
sok z cytryny
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć żeberka wieprzowe. Ściągnąć przezroczystą błonę z kości żeberek. Pokroić.
- Przygotować marynatę. Wszystkie suche składniki rozgnieść w moździerzu. Połączyć z olejem, sosem sojowym i sosem worcestershire.
- Natrzeć żeberka marynatą. Odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
- Przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego i piec przez 2-3 godziny w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia do żeberek dodać szklankę coli z rumem i piec kolejne 15 minut w temperaturze 220 stopni.
- Przygotować sos BBQ. Podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę na złoty kolor. Dodać resztę składników i zredukować sos. Gotować ok 15-20 minut na małym ogniu.
- Żeberka podawać z sosem i frytkami.