Jak w każda niedzielę na obiad nie może zabraknąć rosołu i burgera. Niedziela Dzień Burgera to już tradycja. Ostatni dzień tygodnia to czas w którym, mogę poświęcić się w komponowaniu nowych pozycji burgerowych. Na moim koncie jest już ich spora ilość. Każda następna niedziela to spore wyzwanie. Najnowszy projekt to DOMOWY BURGER Z PODWÓJNĄ WOŁOWINĄ. Wcale nie chodzi mi tu o dwa kotlety, tylko o dwie różne odsłony wołowiny. Pierwsza to oczywiście nieśmiertelny kotlet z karku wołowego, a druga odsłona to pulled beef, czyli „krówka” pieczona w niskiej temperaturze przez 10 godzin.
Buła oczywiście domowej produkcji, tak samo jak majo. Dodatkowo dodałem standardowe dodatki: pomidor, ogórek i cebula czerwona oraz sałata lodowa, ser mimolette. Podwójne uderzenie wołowiny demoluje kubki smakowe. Coś niesamowitego.
Składniki:
200 g wołowiny
50 g pulled beef (przepis)
bułka maślana (przepis)
ser mimolette
majonez domowy (przepis)
pomidor malinowy
ogórek zielony
cebula czerwona
sałata lodowa
Proces twórczy:
- Zmielić mięso na grubych oczkach.
- Przyprawić wołowinę mieszanką przypraw: sól morska, papryka wędzona, pieprz zielony, kmin rzymski.
- Uformować burgera. Smażyć na patelni grillowej z każdej strony po 3-4 minuty.
- Nagrzać piekarniki do 200 stopni Celsjusza. Włożyć pulled beef i bułki. Piec 5 minut.
- Złożyć kanapkę: bułka -> sałata -> burger -> ser -> pomidor -> ogórek -> pulled beef -> cebula -> majonez -> bułka.