Kłaniam się nisko. Wzięliście już udział w konkursie? Macie jeszcze dwanaście dni, aby dać sobie szansę na wygranie kozackiego fartucha. W dalszym ciągu powracają wspomnienia z urlopu. Mózg próbuje przetrwać nawałnicę obowiązków w pracy i wrzuca miłe urywki z wakacji, dla rozluźnienia napięcia i stresu. Nikt nie mówił, że praca przedstawiciela handlowego jest prosta i przyjemna. Ja tam lubię życie na pełnym gazie.
W jednej z tych kilku chwil rozluźnienia, przypomniały mi się nadbałtyckie gofry. Serwowane są od Świnoujścia, aż po Krynicę Morską. Wszędzie podawane z owocami sezonowymi i innymi słodkim dodatkami. Za każdym razem kiedy skuszę się na chrupiące „wafle”, musi bita śmietana znaleźć się na brodzie albo co gorsza na ubraniu. Najlepiej smakują mi właśnie z bitą śmietaną, dżemiorem i owocami. Moje ulubione połączenie. Tak mi ta przypominajka weszła w głowę, iż postanowiłem pobawić się w „gofer mistrza”.
Parę lat temu próbowałem odtworzyć smaki wakacji, ale miałem słabą gofrownicę. Miała bardzo niską moc, i zamiast piec to gotowała gofry. Ciasto wychodziło gumowate. Nie było szału. Na szczęście tata ostatnio zakupił odpowiedni sprzęt i mogłem zrobić drugie podejście do gofrów. Ciasto przygotowałem z klasycznego przepisu, czyli mąką, mleko, proszek do pieczenia, olej, cukier. Wszystko wystarczy dokładnie wymieszać i zostawić na chwilkę, aby gofrownica zdążyła się rozgrzać do czerwoności. Zalewamy formę i czekamy. Nie tracą czasu wyciągamy ulubione dodatki, które nadadzą słodyczy gofrowi.
Nigdy nie jadłem gofrów na słono, dlatego też zrobiłem wersję śniadaniową z jajkiem w koszulce, grillowanym schabem i koktajlowymi pomidorkami. Muszę powiedzieć, że taka odsłona dała radę. Żółtko pięknie rozlało się w zagłębienia gofra. Na pewno jeszcze powrócę do tego połączenia.
Trzymajcie się.
Piona!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Proces twórczy:
- Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia.
- Wlać mleko i olej. Wbić jajka.
- Wymieszać wszystkie składniki za pomocą miksera.
- Rozgrzać gofrownicę. Chrupiące gofry wychodzą z gofrownicy, która ma powyżej 1200 Wat.
- Na formy wylać ciasto. Piec przez 7 minut.
- Wyciągnąć gofry i położyć na kratce, aby chwilę odpoczęły.
- Podawać z ulubionymi składnikami,
- Jak zrobić jajko w koszulce → LINK