Kłaniam się nisko. Powracam z przepisem, który świetnie sprawdzi się na chłodne, jesienne wieczory, choć ostatnie temperatury zaprzeczają, że panuje astronomiczna jesień w naszej kochanej ojczyźnie. W sumie, mniejsza o to, wiecznie ciepło nie będzie, a rozgrzewające danie przyda się Wam w kuchennych skoroszytach. Zima nie może nas zaskoczyć, jak co roku służby drogowe w połowie lutego. Będzie to potrawa jednogarnkowa, z dużą ilością mięsa wołowego, wieprzowego oraz z pysznymi warzywami i drobnym makaronem. Dla wielu jest to danie znane pod nazwą bogracz. Bogracz to zupa gulaszowa wywodząca się z kuchni węgierskiej, przygotowana w kociołku wiszącym nad ogniskiem, de facto o takiej samej nazwie jak zupa.
Bogracz nie jest trudnym daniem. Wystarczy trochę zaangażowania i wyjdzie nam pyszna potrawa. W bograczu najważniejszym czynnikiem jest czas. Bogracz tak samo jak kapusta z grochem czy bigos smakuje najlepiej na drugi dzień, albo jeszcze później. Wszystkie składniki muszą się przegryźć, aby smak zwalił z nóg. Na pewno jest to danie syte, które świetnie sprawdzi się jako dostarczyciel energii.
Polecam !
Piona!
Składniki:
- 0,5 kg łopatki wołowej
- 0,5 kg wieprzowiny (łopatka, szynka)
- 3,5 l bulionu warzywnego
- 600 g malinowych pomidorów
- 300 g ziemniaków
- 3 cebule
- 3 papryki czerwone
- 1/2 szklanki drobnego makaronu (np. gwiazdki)
- 3 ząbki czosnku
- 1 op. słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól
- pieprz
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Wołowinę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku, aż mięso nabierze ciemnego koloru.
- Wlać bulion do wołowiny i dusić przez 1 godzinę na małym ogniu.
- Pokroić wieprzowinę w kostkę i podsmażyć na patelni, po chwili dodać poszatkowaną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula uzyska złotawy kolor.
- Pokroić paprykę w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do wieprzowiny.
- Zawartość patelni przyprawić solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i majerankiem. Dokładnie wymieszać i chwilę dusić.
- Wsypać do wieprzowiny całe opakowanie papryki słodkiej. Dokładnie wymieszać.
- Zawartość patelni przełożyć do bulionu z wołowiną (po upływie godziny duszenia wołowiny). Dodać pokrojone ziemniaki w kostkę. Gotować 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
- Wsypać makaron i gotować kolejne 15 minut.
- Bogracz smakuje najlepiej na drugi dzień.