BOGRACZ

Kłaniam się nisko. Powracam z przepisem, który świetnie sprawdzi się na chłodne, jesienne wieczory, choć ostatnie temperatury zaprzeczają, że panuje astronomiczna jesień w naszej kochanej ojczyźnie. W sumie, mniejsza o to, wiecznie ciepło nie będzie, a rozgrzewające danie przyda się Wam w kuchennych skoroszytach. Zima nie może nas zaskoczyć, jak co roku służby drogowe w połowie lutego. Będzie to potrawa jednogarnkowa, z dużą ilością mięsa wołowego, wieprzowego oraz z pysznymi warzywami i drobnym makaronem. Dla wielu jest to danie znane pod nazwą bogracz. Bogracz to zupa gulaszowa wywodząca się z kuchni węgierskiej, przygotowana w kociołku wiszącym nad ogniskiem, de facto o takiej samej nazwie jak zupa.

Bogracz nie jest trudnym daniem. Wystarczy trochę zaangażowania i wyjdzie nam pyszna potrawa. W bograczu najważniejszym czynnikiem jest czas. Bogracz tak samo jak kapusta z grochem czy bigos smakuje najlepiej na drugi dzień, albo jeszcze później. Wszystkie składniki muszą się przegryźć, aby smak zwalił z nóg. Na pewno jest to danie syte, które świetnie sprawdzi się jako dostarczyciel energii.

 

Polecam !

Piona!

 

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wołowej
  • 0,5 kg wieprzowiny (łopatka, szynka)
  • 3,5 l bulionu warzywnego
  • 600 g malinowych pomidorów
  • 300 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 1/2 szklanki drobnego makaronu (np. gwiazdki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 op. słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Wołowinę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku, aż mięso nabierze ciemnego koloru.
  2. Wlać bulion do wołowiny i dusić przez 1 godzinę na małym ogniu.
  3. Pokroić wieprzowinę w kostkę i podsmażyć na patelni, po chwili dodać poszatkowaną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula uzyska złotawy kolor.
  4. Pokroić paprykę w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do wieprzowiny.
  5. Zawartość patelni przyprawić solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i majerankiem. Dokładnie wymieszać i chwilę dusić.
  6. Wsypać do wieprzowiny całe opakowanie papryki słodkiej. Dokładnie wymieszać.
  7. Zawartość patelni przełożyć do bulionu z wołowiną (po upływie godziny duszenia wołowiny). Dodać pokrojone ziemniaki w kostkę. Gotować 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
  8. Wsypać makaron i gotować kolejne 15 minut.
  9. Bogracz smakuje najlepiej na drugi dzień.