Elo, elo mordeczki. Za oknami powoli pojawia się wiosna więc człowiek taki jakiś bardziej pogodniejszy, i z większą werwą. Dzisiaj w mojej kuchni też wiosennie. Dużo warzyw, sałaty i pysznej piersi kurczaka zawiniętej w domową tortillę. Posiłek z dużą ilością witamin i białka. Takiego właśnie potrzebowałem. Biorę udział w pewnym „czelendżu”, które wymaga ode mnie sporej wytrwałości. Ale o tym napiszę w poniedziałek rano.
Powracając do pszennych placków…
Tortille pszenne przygotujecie w kilkadziesiąt minut. Te kupne w biedzie czy innym dyskoncie nawet nie sięgają pięt domowym. Mogą co najwyżej im ssać. Wystarczy, że macie mąką, smalec i ciepła wodę. Wszystko ładnie zagnieciecie i odstawicie na godzinę. Następnie wystarczy podzielić na szesnaście części i dokładnie rozwałkować. Przygotować ulubione dodatki i zawinąć!
Czy są tu miłośnicy W-R-A-P-Ó-W ?
Składniki:
Tortille pszenne
350 g mąki pszennej
50 g smalcu
150 ml gorącej wody
łyżeczka soli
Wrap
500 g piersi kurczaka
pomidorki koktajlowe
ogórek konserwowy
oliwki czarne
cebula czerwona
jalapeno
kapusta pekińska
sos czosnkowy na bazie jogurtu
ajvar
Marynata
2 łyżki oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki papryki wędzonej
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka ulubionych ziół (np. Prowansalskie)
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
Proces twórczy:
-
Przesiać mąkę dwa razy. Dodać resztę składników i dokładnie rozgnieść.
-
Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 60 minut.
-
Podzielić ciasto na 10-16 części.
-
Cienko rozwałkować. Rozgrzać patelnię. Smażyć po 30-40 sekund z każdej strony, aż powstaną powietrzne bąble i pojawią się brązowe plamki.
-
Wyłożyć na talerz i przykryć wilgotną ściereczką. Powtórzyć proces z każdą kulką.
-
Wrzucić piersi do marynaty. Odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej.
-
Posmarować tortille sosem czosnkowym i ajvarem. Położyć sałatę i ulubione warzywa. Położyć kurczaka i wszystko zwinąć w „trąbkę”. Ewentualnie można wszystko jeszcze zapiec w elektrycznym grillu.