TORTILLE Z KURCZAKIEM

Elo, elo mordeczki. Za oknami powoli pojawia się wiosna więc człowiek taki jakiś bardziej pogodniejszy, i z większą werwą. Dzisiaj w mojej kuchni też wiosennie. Dużo warzyw, sałaty i pysznej piersi kurczaka zawiniętej w domową tortillę. Posiłek z dużą ilością witamin i białka. Takiego właśnie potrzebowałem. Biorę udział w pewnym „czelendżu”, które wymaga ode mnie sporej wytrwałości. Ale o tym napiszę w poniedziałek rano.

Powracając do pszennych placków…

Tortille pszenne przygotujecie w kilkadziesiąt minut. Te kupne w biedzie czy innym dyskoncie nawet nie sięgają pięt domowym. Mogą co najwyżej im ssać. Wystarczy, że macie mąką, smalec i ciepła wodę. Wszystko ładnie zagnieciecie i odstawicie na godzinę. Następnie wystarczy podzielić na szesnaście części i dokładnie rozwałkować. Przygotować ulubione dodatki i zawinąć!

Czy są tu miłośnicy W-R-A-P-Ó-W ?

Składniki:

Tortille pszenne

350 g mąki pszennej

50 g smalcu

150 ml gorącej wody

łyżeczka soli

Wrap

500 g piersi kurczaka

pomidorki koktajlowe

ogórek konserwowy

oliwki czarne

cebula czerwona

jalapeno

kapusta pekińska

sos czosnkowy na bazie jogurtu

ajvar

Marynata

2 łyżki oliwy z oliwek

1/3 łyżeczki papryki wędzonej

1/3 łyżeczki papryki słodkiej

1 łyżeczka ulubionych ziół (np. Prowansalskie)

1 ząbek czosnku

pieprz

sól

Proces twórczy:

  1. Przesiać mąkę dwa razy. Dodać resztę składników i dokładnie rozgnieść.

  2. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 60 minut.

  3. Podzielić ciasto na 10-16 części.

  4. Cienko rozwałkować. Rozgrzać patelnię. Smażyć po 30-40 sekund z każdej strony, aż powstaną powietrzne bąble i pojawią się brązowe plamki.

  5. Wyłożyć na talerz i przykryć wilgotną ściereczką. Powtórzyć proces z każdą kulką.

  6. Umyć i osuszyć piersi kurczaka. Pokroić w kostkę.1-IMG_1223 1-IMG_1226 1-IMG_1229 1-IMG_1231 1-IMG_1234 1-IMG_1236

  7. Wrzucić piersi do marynaty. Odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej.

  8. Posmarować tortille sosem czosnkowym i ajvarem. Położyć sałatę i ulubione warzywa. Położyć kurczaka i wszystko zwinąć w „trąbkę”. Ewentualnie można wszystko jeszcze zapiec w elektrycznym grillu.

 

Dodaj komentarz