MEKSYKAŃSKIE LECZO

Kłaniam się nisko. Wczoraj poleciałem klasyką kuchni letniej, dzisiaj pozostanę w tych samych rewirach, i podzielę się przepisem na leczo. Jednak będzie to leczo trochę zmodyfikowane, wchodzące w klimaty kuchni meksykańskiej. Pyszne danie jednogarnkowe nabierze innego charakteru, będzie ogniste.

Bazą mojego lecza jest oczywiście papryka w dwóch odsłonach – czerwona i biała. Dodatkowo wleciała jeszcze malutka papryczka chili. Standardowo pomidory z puszki, passata, cebula, czosnek. Elementami mięsnymi będzie hiszpańska kiełbasa chorizo oraz pierś kurczaka. Duża ilość ziół i przypraw. Całość oceniam bardzo dobrze. Danie jednogarnkowe pasuje idealnie na gorące dni, szybko się robi i wystarczy spokojnie na kilka dni.

Tyle na dzisiaj,

Piona.

 

Składniki:

  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 200 g piersi kurczaka
  • 1 mała papryczka chili bez nasion
  • 2 czerwone papryki
  • 5 białych papryk
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 ml wody
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka bazylii
  • szczypta cukru brązowego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

 

Proces twórczy:

  1. Umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi pierś i pokroić w kostkę. Skropić oliwą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Lekko podsmażyć w garnku o grubym dnie. Przełożyć na talerz.
  2. Obrać ze skóry chorizo. Pokroić w kostkę. Cebulę poszatkować w pióra. W garnku smażyć chorizo z cebulą przez 7-8 minut.
  3. Pokroić paprykę czerwoną i białą w kostkę. Wrzucić do garnka. Smażyć kolejne 5-6 minut.
  4. Wrzucić do garnka krojone pomidory, passatę pomidorową, wodę, kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę, papryczkę chili pokrojoną w kosteczkę i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i gotować przez 15-20 minut, aż papryka będzie miękka a pomidory się rozpadną.
  5. Podawać z pieczywem.
  6. Gotowe.