Kłaniam się nisko. Wczoraj poleciałem klasyką kuchni letniej, dzisiaj pozostanę w tych samych rewirach, i podzielę się przepisem na leczo. Jednak będzie to leczo trochę zmodyfikowane, wchodzące w klimaty kuchni meksykańskiej. Pyszne danie jednogarnkowe nabierze innego charakteru, będzie ogniste.
Bazą mojego lecza jest oczywiście papryka w dwóch odsłonach – czerwona i biała. Dodatkowo wleciała jeszcze malutka papryczka chili. Standardowo pomidory z puszki, passata, cebula, czosnek. Elementami mięsnymi będzie hiszpańska kiełbasa chorizo oraz pierś kurczaka. Duża ilość ziół i przypraw. Całość oceniam bardzo dobrze. Danie jednogarnkowe pasuje idealnie na gorące dni, szybko się robi i wystarczy spokojnie na kilka dni.
Tyle na dzisiaj,
Piona.
Składniki:
- 200 g kiełbasy chorizo
- 200 g piersi kurczaka
- 1 mała papryczka chili bez nasion
- 2 czerwone papryki
- 5 białych papryk
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 ml wody
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka bazylii
- szczypta cukru brązowego
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Proces twórczy:
- Umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi pierś i pokroić w kostkę. Skropić oliwą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Lekko podsmażyć w garnku o grubym dnie. Przełożyć na talerz.
- Obrać ze skóry chorizo. Pokroić w kostkę. Cebulę poszatkować w pióra. W garnku smażyć chorizo z cebulą przez 7-8 minut.
- Pokroić paprykę czerwoną i białą w kostkę. Wrzucić do garnka. Smażyć kolejne 5-6 minut.
- Wrzucić do garnka krojone pomidory, passatę pomidorową, wodę, kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę, papryczkę chili pokrojoną w kosteczkę i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i gotować przez 15-20 minut, aż papryka będzie miękka a pomidory się rozpadną.
- Podawać z pieczywem.
- Gotowe.