PIEROGI Z JAGODAMI / BORÓWKAMI

Kłaniam się nisko. W ostatnim czasie z każdej strony bombardowany byłem zdjęciami makaronu z jagodami czy pierogów z tym samym nadzieniem. Ataki były tak silne, że nie mogłem się powstrzymać przed chęcią skosztowania tych dobrodziejstw. Widząc te piękne pierożki wracałem wspomnieniami do lat dziecięcych, kiedy to pochłaniałem talerz za talerzem babcinych pierogów z owocowym farszem. Oczywiście do tego była spora ilość śmietany, cukru oraz klarowanego masła. Talerz zawsze oddawałem czysty, babcia nie musiała myć. Pokusa wylizania powstałego sosu z soku jagód, jogurtu i masła była zbyt duża i pyszna. Ba, przepyszna! Buzia zawsze była brudna ale uśmiechnięta od ucha do ucha.

Dzisiaj wróciłem do czasów kiedy miałem na liczniku 20 lat mniej, i wiecie co? Talerz też został oddany czysty. Z pewnych rzeczy się nie wyrasta. Pokrótce opiszę Wam jak przygotowałem te dobrodziejstwa.

Przepis na ciasto standardowy, mąka, woda, jajko, masło i szczypta soli została wyrobiona na stolnicy. Rozwałkowałem na odpowiednią grubość ciasto, wyciąłem koła ringiem, nałożyłem borówki lekko sprószone mąką ziemniaczaną, i skleiłem. Dobra, przyznam się do czegoś. Mam graślawe palce i czynność lepienia pierogów powierzyłem mojej kochanej żonie. Wrzuciłem do wrzącej wody.

Po ugotowaniu pierogów, lekko jeszcze je podsmażyłem na masełku. Podałem z dużą ilością jogurtu, borówek i cukru.

Polecam taki zestaw. Szczęście gwarantowane.

Lecę sprzątać kuchnię, bo wygląda jakby ktoś rzucił grant.

Piona

 

Składniki:

Ciasto

500 g mąki pszennej

  • 250 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • sól

 

Farsz

  • 200 g jagód lub borówek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Dodatki

  • 50 g masła
  • cukier
  • jogurt lub śmietana

 

Proces twórczy:

  1. Przesiać mąkę. Dodać jajko, masło, sól i wodę. Wyrabiać ciasto na gładką masę.

  2. Przykryć ciasto ściereczką, aby nie wyschło.

  3. Wypłukać pod bieżącą wodą jagody / borówki, lekko wytrzeć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do miseczki i sprószyć mąką ziemniaczaną.

  4. Rozwałkować ciasto. Szklanką lub ringiem powycinać ciasto.

  5. Nałożyć do środka 1 łyżeczkę jagód / borówek. Złożyć ciasto na pół i zlepić końce.

  6. Zagotować osoloną wodę. Wrzucić pierogi. Od wypłynięcia gotować dwie minuty. Wyjąć cedzakową łyżką i przełożyć na talerz.

  7. Rozgrzać patelnię. Wrzucić masło, lekko podsmażyć pierogi z obydwu stron, wystarczy po minucie na stronę.

  8. Podawać z jogurtem / śmietaną i cukrem. Lekko skropić pozostałym masłem z patelni.

  9. Smacznego.