KREM Z PIECZAREK

Generalnie nie jestem fanem i smakoszem zup i kremów. Od czasu do czasu lubię zjeść rosół, najlepiej po mocnym przepiciu. Oczywiście w poniedziałek też zjem pomidorową. W kręgu zainteresowań „wodnistego dania” znajduje się jeszcze: ogórkowa, żurek oraz grochówka. To byłoby na tyle w tym temacie.

Sami widzicie, że w porównaniu z wielbicielami zup i kremów wypadam blado. Wychodzę z założenia, że wolę zjeść konkretny kawał mięcha, niż rozmieniać się na drobne. Powoli moja żelazna zasada pęka. Przyczyniła się do tego moja druga połówka (nie, nie chodzi mi o pół litra czystej). Po ciężkim dniu w pracy, w domu czekał na mnie talerz dziwnego kremu z grzankami.

Nie ukrywam, grymas na mojej twarzy był nie do opisania. Miałem ochotę strzelić sobie w łeb. Wulgaryzmów w głowie pojawiło się tysiące. Złość sięgała zenitu, aż zjadłem pierwszą łyżkę kremu.

Wszystkie złe emocje wyparowały jak kamfora. Z każdą kolejną łyżką kremu i gryzem bagietki, mój uśmiech poszerzał się niczym u Grinch-a. Coś niesamowitego. To było po prostu zajebiste. Dawno nic mnie tak nie zaskoczyło jak krem z pieczarek. Bagietka też kozak. Posmarowana pesto i roztopioną mozzarellą.

Mam dobrą informację. Wysępiłem przepis i podzielę się nim z Wami. Receptura prosta i szybka. Zaopatrzcie się w bulion, pieczarki, śmietanę i kilka warzyw. Czas przygotowania nie przekroczy 50 minut.

 

Składniki:

800 ml bulionu z kurczaka

600 – 700 g pieczarki

3 łyżki oliwy

cebula

por

marchewka

1/2 pietruszki (korzeń)

ziemniak

100 ml śmietany 18 %

sól morska

pieprz biały

bagietka

mozzarella

pesto

 

Proces twórczy:

  1. Obrać i pokroić wszystkie warzywa w kostkę. Pieczarki wystarczy obrać ze skórki i oczyścić „nóżki”.
  2. Podsmażyć w garnku por i cebulę. Następnie dorzucić pieczarki i wszystko przesmażyć przez 5 minut.
  3. Dodać marchewkę, pietruszkę i ziemniak. Wszystko dokładnie wymieszać i podsmażyć. Doprawić do smaku solą morską i pieprzem białym.
  4. Wlać bulion. Gotować pod przykryciem przez 15-20 minut.
  5. Przygotować bagietkę. Pieczywo posmarować pesto i położyć kawałek mozzarelli. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  6. Pod koniec gotowania zupę zmiksować blenderem. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
  7. Podawać z bagietką. Dekorować pietruszką i czipsem z pieczarki.

1-IMG_0194 1-IMG_0196 1-IMG_0201

Dodaj komentarz