Dzisiaj w pracy wziąłem sobie wolne więc weekend rozpoczynam wcześniej. Dzień rozpocząłem intensywnie, ale zamierzam zredukować tempo i spędzić resztę dnia na lenistwie. Dlatego też w leniwy piątek, na stole zostaną podane kluski leniwe w odsłonie słodkiej. Kluski leniwe to smak dzieciństwa. Dobrze pamiętam czasy kiedy to mama podawała nam pełen talerz serowo – ziemniaczanych klusek, polanych roztopionym masłem i posypanych cukrem. Pycha. Wspominając te chwile momentalnie pojawia się uśmiech na twarzy.
Kluski leniwe robi się szybko. Wystarczy ugotować ziemniaki, a następnie przepuścić je wraz z serem przez praskę. Dodać mąkę, jajko i dobrze ugnieść. Ugotować i podać z ulubionym dodatkiem. Tak jak wspominałem u mnie dzisiaj kluski w odsłonie na słodko. Można też podać z bułką tartą czy z okrasą.
Najlepiej smakują na drugi dzień po podgrzaniu na masełku. Powstaje fajna, chrupiąca skórka.
Lubicie leniwe? Wolicie na słodko czy słono ?
Składniki:
400 g twarogu półtłustego
2 średnie ziemniaki
szklanka mąki
jajko
masło
cukier
Proces twórczy:
- Obrać i ugotować ziemniaki.
- Przepuścić przez praskę ziemniaki i ser biały. Wsypać szklankę mąki. Dodać jajko.
- Wymieszać i ugnieść na jednolitą masę wszystkie składniki.
- Podzielić ciasto na trzy części. Z każdej części uformować wałek. Kroić na ukos.
- Wrzucić kluski do gotującej i osolonej wody. Gotować 1 minutę po wypłynięciu na powierzchnię.
- Posypać cukrem, cynamonem i polać roztopionym masłem.