„Dzisiaj znowu będzie pomidorowa
Zrobiona z rosołu z wczoraj
Wielki gar stoi w kuchni, no zobacz
Trzeba zjeść… „
Chłopaki z Letni Chamski Podryw trafili w same sedno, dotyczące kulinarnego menu polaków. Dla wielu rodaków (dobra dla większości), poniedziałek nieodzownie kojarzy się z pomidorową. Oczywiście przygotowaną z rosołu z wczoraj. Pomidorowa to zupa pyszna i prosta w przygotowaniu. Tak naprawdę nie potrzeba większej filozofii do jej przygotowania. Wystarczy podgrzać rosół i wpieprzy.ć słoiczek przecieru pomidorowego i ugotować makaron albo ryż. Gotowe.
Ja, zadałem sobie troszeczkę więcej trudu. Przygotowałem domowy przecier pomidorowy z pomidorów malinowych. Zamiast ryży czy „świderek” użyłem makaron tortellini. Wszystko doprawiłem bazylią i chili. Zupa prosta i pyszna. Aha. Wczoraj oczywiście gościł na obiad rosół, który zrobiłem na bazie kaczki, kurczaka, wołowiny i dużej ilości warzyw. Nigdy nie ukrywałem, że jestem patriotą.
U kogo dzisiaj na stole będzie talerz pomidorowej ? Z makaronem czy ryżem ?
Składniki:
4-5 l rosołu
domowy przecier pomidorowy (3-4 duże pomidory malinowe, cukier, sól)
bazylia
tortellini
Proces twórczy:
- Przygotować przecier pomidorowy. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skóry. Drobno posiekać. Wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną.
- Przetrzeć pomidory przez sito. Dodać cukier, sól oraz ząbek czosnku. Na małym ogniu odparować nadmiar wody.
- Podgrzać rosół. Dodać uzyskany przecier. Doprawić zupę bazylią i chili. Gotować na małym ogniu ok 10 minut.
- Ugotować makaron tortellini. Na jedną porcję wystarczy 8 sztuk małych pierożków.
- Zupę można podawać z łyżką gęstej śmietany.