POMIDOROWA Z TORTELLINI

„Dzisiaj znowu będzie pomidorowa
Zrobiona z rosołu z wczoraj
Wielki gar stoi w kuchni, no zobacz
Trzeba zjeść… „

Chłopaki z Letni Chamski Podryw trafili w same sedno, dotyczące kulinarnego menu polaków. Dla wielu rodaków (dobra dla większości), poniedziałek nieodzownie kojarzy się z pomidorową. Oczywiście przygotowaną z rosołu z wczoraj. Pomidorowa to zupa pyszna i prosta w przygotowaniu. Tak naprawdę nie potrzeba większej filozofii do jej przygotowania. Wystarczy podgrzać rosół i wpieprzy.ć słoiczek przecieru pomidorowego i ugotować makaron albo ryż. Gotowe.

Ja, zadałem sobie troszeczkę więcej trudu. Przygotowałem domowy przecier pomidorowy z pomidorów malinowych. Zamiast ryży czy „świderek” użyłem makaron tortellini. Wszystko doprawiłem bazylią i chili. Zupa prosta i pyszna. Aha. Wczoraj oczywiście gościł na obiad rosół, który zrobiłem na bazie kaczki, kurczaka, wołowiny i dużej ilości warzyw. Nigdy nie ukrywałem, że jestem patriotą.

U kogo dzisiaj na stole będzie talerz pomidorowej ? Z makaronem czy ryżem ?

 

Składniki:

4-5 l rosołu

domowy przecier pomidorowy (3-4 duże pomidory malinowe, cukier, sól)

bazylia

tortellini

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować przecier pomidorowy. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skóry. Drobno posiekać. Wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną.
  2. Przetrzeć pomidory przez sito. Dodać cukier, sól oraz ząbek czosnku. Na małym ogniu odparować nadmiar wody.
  3. Podgrzać rosół. Dodać uzyskany przecier. Doprawić zupę bazylią i chili. Gotować na małym ogniu ok 10 minut.
  4. Ugotować makaron tortellini. Na jedną porcję wystarczy 8 sztuk małych pierożków.
  5. Zupę można podawać z łyżką gęstej śmietany.

1-IMG_0169 1-IMG_0171 1-IMG_0174

Dodaj komentarz