W ostatnich dniach nie mam czasu na przygotowywanie skomplikowanych posiłków. Natłok pracy (tak to już bywa w okresie urlopowym) wymusił na mnie kreowanie szybkich i prostych przepisów, które będą też dobrze smakować. Przeważnie robię obiad na dwa dni – w prostym obrachunku w kuchni jestem co drugi dzień . Ustawione kryterium najlepiej spełniają zupy, kremy i dania jednogarnkowe. Czyli pożywne danie, którego można nagotować cały gar.
Musicie mi wybaczyć, ale w najbliższym czasie, na blogu będą pojawiać się takie propozycje. Nic się nie da zrobić w tej materii. Tym razem przygotowałem zupę krem z kukurydzy. Krem bardzo pyszny i szybki w przygotowaniu. Cały proces zajął mi niespełna 30 minut. Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem jest kukurydza. Kukurydzę możemy wykorzystać w różnych odsłonach. Jeżeli macie więcej czasu, polecam użyć świeżą kukurydzę z grylla. Tak jak wspominałem czasu u mnie jest tyle ile goli Lewandowskiego na Mundialu, dlatego poszedłem na łatwiznę i użyłem kukurydzę konserwową. Ponadto do przygotowania kukurydzianej zupy użyłem bulionu drobiowego, cebuli czerwonej, papryczki chili, kilku przypraw oraz garści popcornu do dekoracji. Dobra, przyznam się. Popcorn świetnie się sprawdził w połączeniu z kremem, że poszło trochę więcej niż planowałem.
Dwa duże talerze wystarczyły, abym wypełnił bak paliwa.
Jakie dania polecacie przy ograniczonym czasie ?
Piona, mordeczki !
Składniki:
2 kolby kukurydzy lub 2 puszki kukurydzy konserwowej
400 ml bulionu
1 duża szalotka
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól
pieprz
1 papryczka chili
popcorn
Proces twórczy:
- Podsmażamy na maśle w garnku poszatkowaną cebulę i czosnek. Kiedy już wszystko się zeszkli dodajemy kukurydzę (jeśli używasz konserwowej należy odsączyć z wody).
- Dolać bulion. Doprowadzić do wrzenia.
- Blendować na gładką masę. Przecedzić zupę na sitku.
- Przyprawić solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką. Gotować na małym ogniu 5 minut.
- Udekorować popcornem i papryczką chili.