Kłaniam się nisko po same grillowisko ! Niedziela dzień burgera wraca z kolejną oryginalną kanapkową odsłoną. Czy są tu fani kultowego polskiego serialu – „Janosik” ? Śmiało mogę powiedzieć, że wychowałem się na przygodach Janosika, Kwicoła i Pyzdry, a ostanie sceny wciąż doprowadzają mnie do łez. W hołdzie dla bohaterów przygotowałem BURGERA ZBÓJNICKIEGO.
Burger a’la Janosik to nic innego niż, 200 gram soczystej wołowiny, chrupiący placek ziemniaczany, majonez chrzanowy, tarty osypek oraz świeże warzywa. Po takim posiłku zbóje miał siłę wojować po Tatrach. Powiem Wam, że zrobiłem tego burgera po raz pierwszy, ale nie ostatni. Jak smakuje ? Niczym „niebo w gębie” !
Składniki:
200 g mielonej wołowiny (najlepiej kark wołowy)
1 bułka maślana
cebula czerwona
papryka
pomidor malinowy
sałata lodowa
oscypek
majonez
4 cm chrzanu
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
sól morska
pieprz ziołowy
Proces twórczy:
-
Mięso wołowe umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Mielić na grubych oczkach. Przyprawić solą morską, pieprzem, czosnkiem, kuminem oraz papryką wędzoną. Uformować burgery.
-
Przygotować majonez chrzanowy. Do domowego majonezu dodać 4 cm tartego chrzanu. Dokładnie wymieszać. Przepis na domowy majonez znajdziecie tutaj.
-
Warzywa umyć i pokroić.
-
Usmażyć placki ziemniaczane. Przepis na placki znajdziecie tutaj.
-
Na rozgrzanego grilla włożyć burgery. Grillować po 8 minut z każdej strony.
-
Na ostatnie 5 minut włożyć na ruszt bułkę, placek ziemniaczany. Burgera posypać tartym oscypkiem.
-
Złożyć kanapkę: dolna połowa bułki -> majonez -> sałata lodowa -> placek ziemniaczany -> pomidor -> cebula -> papryka -> burger -> majonez -> druga połowa bułki.
-
Gotowe !